zdravljenje raka na prostati: ali začetno zdravljenje preprečuje druge pozneje?

Za večino začetnih zdravljenj raka prostate je odgovor ne. Na primer, če je vaše začetno zdravljenje kirurški poseg za odstranitev prostate (prostatektomija), lahko zdravljenje z obsevanjem in hormonsko terapijo za vas kasneje, če je potrebno.

Vendar pa obstaja ena izjema. Prostatektomija po terapiji s sevanjem pri raku prostate ni možna, razen v zelo malo posebnih primerih.

Izbira pravilnega zdravljenja raka prostate je odvisna od številnih dejavnikov. Vključujejo vaše splošno zdravje, starost, velikost in širjenje raka, agresivnost raka in kako se počutite glede možnih stranskih učinkov zdravljenja.

Možnosti zdravljenja vključujejo

Pred odločitvijo se posvetujte s svojim zdravnikom o prednosti in slabostih vsake možnosti. Katero začetno zdravljenje lahko izberete lahko vpliva na kasnejšo izbiro zdravljenja, če je to potrebno zaradi ponavljajočega se raka.

Prostatektomija po radioterapiji ali kriosurgiji (reševanje prostatektomije) se izvaja samo v zelo izbranih primerih, ker učinki sevanja na prostato in okoliška tkiva zelo otežujejo postopek. Rehabilitacijska prostatektomija povzroči znatno povečano tveganje za fekalno in urinsko inkontinenco ter tveganje za poškodbe bližnjih struktur, kot je vaš rektum.

Kako zelo razširjen ponavljajoči se rak ima tudi vlogo pri razmišljanju o reševanju prostatektomije.

Čeprav se reševanje prostatektomije lahko izvaja v specializiranih zdravstvenih centrih, je pogosto možnost sorazmernega in določenega za vsak primer posebej. Zdravnik vam bo morda priporočil druga zdravljenja, kot je hormonska terapija, preden se posvetite reševanju prostatektomije.

S

Obiščite svojega zdravnika