tablete za spanje na recept: kaj je prav za vas?

Spalne tablete pomagajo pri stresu, potovanju ali drugih motnjah. Če imate kronično nespečnost, je boljši pristop za iskanje in odstranitev vzroka.

Če imate redno težave, če bodite spali ali ste zaspali (nespečnost), se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravljenje je odvisno od tega, kaj povzroča nespečnost. Včasih je mogoče najti in zdraviti osnovno zdravniško ali spalno motnjo – veliko bolj učinkovit pristop kot le zdravljenje simptom nespečnosti.

Spremembe vedenja, ki se jih naučijo s pomočjo kognitivne vedenjske terapije, so na splošno najboljše zdravljenje za trajno nespečnost. Spanje na redni urnik, redno izvajanje, izogibanje kofeinu in dnevnim naporom ter ohranjanje stresa v pregledu verjetno tudi pomagajo.

Vendar pa obstajajo časi, ko so tablete za zdravljenje recepta morda v pomoč. Čeprav spalne tablete ne obravnavajo osnovnega vzroka težav pri spanju, vam lahko pomagajo, da bi dobili nekaj potrebnega počitka.

Spalne tablete, ki so benzodiazepini, spadajo v skupino zdravil, ki se imenujejo depresanti centralnega živčnega sistema, kar upočasni živčni sistem. Za primerjavo, novejše, nonbenzodiazepine spalne tablete imajo bolj varen profil stranskih učinkov. Vendar ostajajo tveganja – zlasti za ljudi, ki imajo določene zdravstvene težave, vključno z boleznijo jeter ali ledvic. Vedno se pogovorite s svojim zdravnikom, preden se lotite novega zdravljenja za nespečnost.

Tukaj so informacije o nekaterih najpogostejših tipih zdravil za tablete na recept, ki se uporabljajo danes.

Zdravila za spanje na recept vam lahko pomagajo zaspati lažje ali pa več časa spijo – ali oboje. Tveganja in koristi različnih receptov za spanje se lahko razlikujejo. Če želite najti pravo zdravilo na recept, ki vam bo pomagal pri spanju, lahko vaš zdravnik

Zavarovalnice imajo lahko omejitve, na katere so tablete za spanje pokrite, in lahko zahtevajo, da najprej poskusite z drugimi pristopi k vaši nespekciji.

Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom o morebitnih neželenih učinkih, preden se odločite, katere tablete za spanje je treba upoštevati. Glede na vrsto lahko tablete za zdravljenje receptov na recept vključujejo neželene učinke, kot so

Včasih zdravila na recept, ki se v glavnem uporabljajo za zdravljenje depresije, lahko zmanjšajo nespečnost, če jih jemljejo v nižjih odmerkih. Čeprav jih široko uporablja, jih Food and Drug Administration ne odobri samo za nespečnost. Če je nespečnost posledica depresije ali anksioznosti, lahko antidepresivi hkrati izboljšajo oba stanja. Primeri vključujejo

Antidepresivi, ki imajo sedirajoči učinek, lahko vključujejo neželene učinke, kot so

Zdravila za spanje na recept (in celo nekatere tablete brez recepta), pa tudi nekateri antidepresivi morda niso varni, če ste noseči, dojite ali starejša odrasla oseba. Uporaba spalne tabletke lahko poveča tveganje za nočne padce in poškodbe pri starejših odraslih. Če ste starejši, vam lahko zdravnik predpiše nižji odmerek zdravila, da zmanjša tveganje za težave.

Nekateri zdravstveni pogoji – na primer bolezen ledvic, visok krvni tlak ali anamneza epileptičnih napadov – lahko omejijo vaše možnosti. Tudi zdravili na recept in pomožne spalne pripomočke lahko delujejo z drugimi zdravili. Pri jemanju določenih tablet za spanje lahko pride do zlorabe drog ali odvisnosti od drog, zato je pomembno upoštevati zdravniški nasvet.

Če vaši najboljši poskusi za dober spanec ne bodo uspeli, lahko tablete za zdravljenje prescription na recept morda veljajo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako jih varno uporabljati.

Če še vedno imate težave s spanjem, se posvetujte z zdravnikom za dodatno pomoč.

Obiščite svojega zdravnika