sindrom policističnih jajčnikov (pcos)

Nepravilna obdobja. To je najpogostejša značilnost. Primeri vključujejo menstrualne intervale, daljše od 35 dni, manj kot osem menstrualnih ciklov na leto, neuspešno menstruacijo za štiri mesece ali več in podaljšano obdobje, ki je lahko malo ali težko. Povišane ravni moških hormonov (androgenov) lahko povzročijo fizične znake, kot so prekomerne obrazne in telesne lase (hirsutizem), odrasle akne ali hude adolescentne akne ter moške plešavosti (androgenska alopecija); policistični jajčniki. Policistični jajčniki se povečajo in vsebujejo številne majhne vrečke, napolnjene s tekočino, ki obkrožajo jajca.

Kdaj naj najdem zdravnika

Znaki in simptomi sindroma policističnih jajčnikov se pogosto začnejo kmalu po tem, ko se ženska začne z obdobji (menarche). V nekaterih primerih se PCOS razvije pozneje v reproduktivnih letih, na primer v odziv na znatno povečanje telesne mase.

PCOS ima veliko znakov – stvari, ki jih vi ali vaš zdravnik lahko vidite ali izmerite – in simptome – stvari, ki jih opazite ali občutite. Vse to se lahko poslabša z debelostjo. Vsaka ženska s PCOS je lahko nekoliko drugače prizadeta.

Če želite diagnosticirati stanje, vaš zdravnik išče vsaj dva od naštetega

Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate pomisleke glede menstruacijskih obdobij, če imate neplodnost ali če imate znake prekomerne anksioznosti, kot so akne in moška rast las.