simptomi raka prostate

Rak prostate je rak, ki se pojavi v človekovi prostati – majhni orehovi obliki, ki proizvaja semensko tekočino, ki hrani in transportira spermo.

Rak prostate je eden najpogostejših vrst raka pri moških. Rak prostate običajno raste počasi in na začetku ostane omejen na prostato, kjer ne povzroči resne škode. Medtem ko nekatere vrste raka prostate rastejo počasi in morda potrebujejo minimalno ali brez zdravljenja, so druge vrste agresivne in se lahko hitro širijo.

Težave pri uriniranju; zmanjšana sila v toku urina; kri v semenu; nelagodje v medeničnem predelu; bolečine v kosteh; erektilna disfunkcija

Kdaj naj najdem zdravnika

Rak prostate, ki se odkrije zgodaj – ko je še vedno omejen na prostato – ima boljše možnosti za uspešno zdravljenje.

Kaj lahko narediš

Rak prostate lahko v zgodnjih fazah ne povzroča znakov ali simptomov.

Kaj pričakovati od svojega zdravnika

Rak prostate, ki je bolj napreden, lahko povzroči znake in simptome, kot so

Presejanje raka prostate

Opravite dogovor s svojim zdravnikom, če imate kakršnekoli znake ali simptome, ki vas skrbijo.

Obstaja razpravo o tveganjih in koristih presejanja raka prostate, zdravstvene organizacije pa se razlikujejo glede na njihova priporočila. Pogovorite o zdravljenju raka prostate s svojim zdravnikom. Skupaj se lahko odločite, kaj je najboljše za vas.

Ni jasno, kaj povzroča raka prostate.

Zdravniki vedo, da se rak prostate začne, ko nekatere celice v vaši prostati postanejo nenormalne. Mutacije v DNA nenormalnih celic povzročajo, da celice rastejo in delijo hitreje kot običajne celice. Nenormalne celice še naprej živijo, ko bi ostale celice umrle. Akumulacijske nenormalne celice tvorijo tumor, ki lahko raste, da bi napadel bližnje tkivo. Nekatere nenormalne celice se lahko prekinijo in se razširijo (metastazirajo) na druge dele telesa.

Diagnosticiranje raka prostate

Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za raka prostate, vključujejo

Določitev, ali je rak prostate agresiven

Določitev, kako daleč se je rak razširil

Zapleti raka prostate in njeno zdravljenje vključujejo

Če imate znake ali simptome, ki vas skrbijo, začnite s svojim družinskim zdravnikom ali splošnim zdravnikom.

Če vaš zdravnik sumi, da imate težave z vašo prostato, vas lahko preusmerijo na specialist za urinarni trakt (urolog). Če imate diagnosticiran rak prostate, se lahko obrnite na specialista za raka (onkolog) ali specialist, ki uporablja radioterapijo za zdravljenje raka (onkološki onkolog).

Ker so sestanki lahko kratek in ker pogosto obstaja veliko razlogov za kritje, je dobro pripraviti. Tukaj je nekaj informacij, ki vam pomagajo pri pripravi in ​​kaj pričakujete od svojega zdravnika.

Vaš čas s svojim zdravnikom je omejen, zato pripravljanje seznama vprašanj vam lahko pomaga, da kar najbolje izkoristite svoj čas. Navedite vaša vprašanja od najpomembnejših do najmanj pomembnih, če zmanjka časa. Za raka prostate, nekatera osnovna vprašanja, ki se posvetujte s svojim zdravnikom vključujejo

Poleg vprašanj, ki ste jih pripravili vprašati svojega zdravnika, med sestavo ne oklevajte, da bi postavljali druga vprašanja.

Vaš zdravnik vam bo verjetno postavil več vprašanj. Biti pripravljen odgovoriti jim lahko dovoljuje več časa kasneje, da pokrije druge točke, ki jih želite nasloviti. Vaš zdravnik bo morda vprašal

Ali testiranje zdravih moških brez simptomov raka prostate je sporno. Zdravstvene organizacije se ne strinjajo glede vprašanja presejanja in ali imajo koristi.

Nekatere zdravstvene organizacije priporočajo moškim, da razmišljajo o raku prostate v svojih 50-ih letih, ali prej za moške, ki imajo dejavnike tveganja za raka na prostati. Druge organizacije svetujejo proti presejanju.

Takojšnje zdravljenje morda ni potrebno

Pogovorite se o svojem posebnem položaju ter o prednostih in tveganjih pregleda s svojim zdravnikom. Skupaj se lahko odločite, ali je presejanje raka na prostem primerno za vas.

Testni testi prostate lahko vključujejo 🙂

Testiranje PSA v kombinaciji z DRE pomaga pri odkrivanju raka prostate v najzgodnejših fazah, vendar se študije ne strinjajo, ali ti testi zmanjšajo tveganje za umiranje raka prostate. Iz tega razloga poteka razprava o presejanju raka prostate.

Če se pri testu DRE ali PSA odkrije nepravilnost, vam bo zdravnik morda priporočil teste za ugotavljanje, ali imate rak na prostati, na primer

Ko biopsija potrjuje prisotnost raka, je naslednji korak določiti raven agresivnosti (stopnje) rakavih celic. V laboratoriju, patolog preučuje vzorec vašega raka, da ugotovi, koliko se rakave celice razlikujejo od zdravih celic. Višji razred označuje bolj agresiven rak, ki ga je večja verjetnost širjenja.

Najpogostejša lestvica, ki se uporablja za oceno stopnje celic raka prostate, se imenuje ocena Gleason. Scoring združuje dve številki in se lahko giblje od 2 (nonaggressive raka) do 10 (zelo agresiven rak).

Ko je diagnoza raka prostate opravljena, vaš zdravnik dela, da določi obseg (stadij) raka. Če vaš zdravnik sumi, da se je vaš rak morda razširil prek vaše prostate, se lahko priporočijo slikovne preiskave, kot so te

Vsaka oseba ne sme imeti vsakega testa. Vaš zdravnik bo pomagal ugotoviti, kateri testi so najboljši za vaš primer.

Starejša starost. Vaše tveganje za raka na prostati se poveča, ko starate.; Biti črna. Črni moški imajo večje tveganje za raka prostate kot moški drugih ras. Pri črnih moških je bolj verjetno, da je rak prostate agresiven ali napreden. Ni jasno, zakaj je to. Družinska anamneza raka prostate ali raka dojke. Če so moški v vaši družini imeli rak prostate, se lahko poveča tveganje. Tudi če imate družinsko anamnezo genov, ki povečajo tveganje za nastanek raka dojke (BRCA1 ali BRCA2) ali zelo močno družinsko anamnezo raka dojke, je lahko tveganje za nastanek raka prostate večje: debelost. Z debelimi moškimi, ki imajo diagnozo raka prostate, je verjetneje, da imajo naprednejšo bolezen, ki je težje zdraviti.

Rak, ki se širi (metastazira). Rak prostate se lahko razširi na bližnje organe, kot je vaš mehur, ali pa potuje skozi krvni obtok ali limfni sistem k vašim kostim ali drugim organom. Rak prostate, ki se širi na kosti, lahko povzroči bolečine in zlomljene kosti. Ko se rak prostate razširi na druga področja telesa, se lahko še vedno odzove na zdravljenje in ga je mogoče nadzorovati, vendar je malo verjetno, da ga ne boste pozdravili. Rak prostate in njegovo zdravljenje lahko povzročita urinsko inkontinenco. Zdravljenje inkontinence je odvisno od vrste, ki ga imate, kako hudo in verjetno se bo sčasoma izboljšalo. Možnosti zdravljenja lahko vključujejo zdravila, katete in kirurgijo.; Erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija je lahko posledica raka prostate ali njenega zdravljenja, vključno s kirurškim posegom, sevanjem ali hormonskim zdravljenjem. Zdravila, vakuumske naprave, ki pomagajo doseči erekcijo in operacijo, so na voljo za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Zavedajte se kakršnih koli omejitev pred imenovanjem. V času, ko opravite sestanek, se prepričajte, ali morate vnaprej kaj storiti, na primer omejiti svojo dieto. Zapišite vse simptome, ki jih imate, vključno z vsemi, ki se morda zdijo nepovezani z razlogom, zaradi katerega ste vi načrtujete imenovanje.; Zapišite ključne osebne podatke, vključno z večjimi napori ali nedavnimi spremembami v življenju.; Izdelajte seznam vseh zdravil, vitaminov ali dodatkov, ki jih jemljete.; Razmislite o družinskem članu ali prijatelju skupaj. Včasih je težko zapomniti vseh informacij, ki so bile posredovane med sestankom. Nekdo, ki vas spremlja, si lahko zapomni nekaj, kar ste zamudili ali pozabili.; Zapišite vprašanja, ki jih morate vprašati svojega zdravnika.

Ko je testiranje zaključeno, vaš zdravnik določi vaš rak stopnjo. To pomaga pri določanju možnosti zdravljenja. Faze raka na prostati so

Možnosti zdravljenja raka prostate so odvisne od več dejavnikov, na primer hitrosti raka vašega raka, števila bolnikov in celotnega zdravja ter koristi in potencialnih stranskih učinkov zdravljenja.

Pri moških z diagnozo zelo zgodnjega stadija raka prostate se zdravljenje morda ne bo potrebno takoj. Nekateri moški ne bodo nikoli potrebovali zdravljenja. Namesto tega zdravniki včasih priporočajo aktiven nadzor.

Pri aktivnem nadzoru lahko redno spremljate krvne preiskave, rektalne preiskave in po možnosti biopsije za spremljanje napredovanja raka. Če testi kažejo, da vaš rak napreduje, se lahko odločite za zdravljenje raka prostate, kot je kirurgija ali sevanje.

Aktivni nadzor je lahko možnost za raka, ki ne povzroča simptomov, pričakuje, da bo raste zelo počasi in je omejena na majhno področje prostate. Aktivni nadzor se lahko obravnava tudi za moškega, ki ima drugo resno zdravstveno stanje ali napredno starost, ki olajša zdravljenje raka.

Aktivni nadzor nosi tveganje, da se rak raste in se razširi med pregledi, zaradi česar je manj verjetno, da bo ozdravljen.

Radiacijska terapija uporablja močno energijo za ubijanje rakavih celic. Radiacijsko zdravljenje raka prostate je mogoče dostaviti na dva načina

Neželeni učinki sevalne terapije lahko vključujejo boleče uriniranje, pogosto uriniranje in nujno uriniranje, kot tudi rektalne simptome, kot so izguba blata ali bolečin pri prehajanju blata. Pojavi se lahko tudi erektilna disfunkcija.

Hormonska terapija je zdravljenje, ki preprečuje, da vaše telo proizvaja testosteron moškega hormona. Celice raka prostate se zanašajo na testosteron, da bi jim pomagale pri rasti. Z odrezavanjem hormonov lahko rakave celice umrejo ali rastejo počasneje.

Možnosti hormonske terapije vključujejo:

Hormonska terapija se uporablja pri moških z napredovalim rakom prostate, da se krči rak in upočasni rast tumorjev. Pri moških z zgodnjim stadijem raka prostate se lahko hormonska terapija uporablja za krčenje tumorjev pred radioterapijo. To lahko naredi bolj verjetno, da bo radioterapija uspešna.

Neželeni učinki hormonske terapije lahko vključujejo erektilno disfunkcijo, vroče bloke, izgubo kostne mase, zmanjšan spolni pogon in povečanje telesne mase.

Kirurgija za rak prostate vključuje odstranitev prostate (radikalna prostatektomija), nekaj okoliških tkiv in nekaj bezgavk. Načini radikalnega prostatektomije lahko vključujejo:

Pogovorite se s svojim zdravnikom, katera vrsta operacije je najboljša za vašo specifično situacijo.

Radikalna prostatektomija nosi tveganje za urinsko inkontinenco in erektilno disfunkcijo. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da pojasni tveganja, s katerimi se soočite, glede na vaše stanje, vrsto postopka, ki jo izberete, starost, vrsto svojega telesa in splošno zdravje.

Kriosurgija ali krioablacija vključuje zmrzovanje tkiva za uničenje rakavih celic.

Med kriosurgijo pri raku prostate se majhne iglice vstavijo v prostato z uporabo ultrazvočnih slik kot smernice. V igle je nameščen zelo hladen plin, ki povzroči zamrzovanje okoliškega tkiva. V igle nato damo drugi plin, da se tkivo ponovno segreje. Cikloni zmrzovanja in odmrzovanja ubijejo rakave celice in nekaj okoliških zdravih tkiv.

Začetni poskusi uporabe krioirurgije pri raku prostate so povzročili visoke stopnje zapletov in nesprejemljive neželene učinke. Vendar so novejše tehnologije zmanjšale stopnje zapletov, izboljšale nadzor raka in olajšale postopek. Kriosurgija je lahko moška, ​​ki ji z radioterapijo ni pomagal.

Kemoterapija uporablja zdravila za ubijanje hitro rastočih celic, vključno z rakavimi celicami. Kemoterapijo lahko dajete v žilo v roki, v obliki tablet ali obeh.

Kemoterapija je lahko možnost zdravljenja moških z rakom prostate, ki se je razširila na oddaljena območja njihovih teles. Kemoterapija je lahko tudi možnost za rake, ki ne reagirajo na hormonsko terapijo.

Biološka terapija (imunoterapija) uporablja imunski sistem vašega telesa za boj proti rakavim celicam. Ena vrsta biološke terapije, imenovane sipuleucel-T (Provenge), je bila razvita za zdravljenje napredovalega, ponavljajočega se raka prostate.

To zdravljenje traja nekaj lastnih imunskih celic, jih genetsko inženirja v laboratoriju za boj proti raku prostate, nato pa injicira celice nazaj v telo skozi veno. Nekateri moški se odzivajo na to terapijo z izboljšanjem raka, vendar je zdravljenje zelo drago in zahteva več zdravljenja.

Nobenega dopolnilnega ali alternativnega zdravljenja ne bo ozdravilo raka prostate. Vendar pa lahko komplementarne in alternativne zdravljenje raka prostate pomagajo pri soočanju s stranskimi učinki raka in njeno zdravljenjem.

Skoraj vsakdo z diagnozo raka doživi nekaj stiske na neki točki. Če ste v stiski, se boste morda počutili žalostne, jezne ali zaskrbljene. Morda boste imeli težave s spanjem ali se boste vedno znova razmišljali o vašem raku.

Več tehnik dopolnilne medicine vam lahko pomaga pri obvladovanju vaše stiske, vključno z

Pogovorite se o svojih občutkih in skrbih s svojim zdravnikom. V nekaterih primerih zdravljenje zaradi stiska lahko zahteva zdravljenje.

Ko prejmete diagnozo raka na prostati, boste morda doživeli vrsto čustev – vključno z neverniki, strahom, jezo, anksioznostjo in depresijo. Sčasoma vsak človek najde svoj način spopadanja z diagnozo raka prostate.

Dokler ne najdete, kaj deluje zate, poskusite

Če ste, lahko zmanjšate tveganje za raka na prostati

Izberite zdravo prehrano, polno sadja in zelenjave. Izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo maščob in se osredotočite na izbiro različnih sadja, zelenjave in celih zrn. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vitaminov in hranil, ki lahko prispevata k zdravju.

Ali lahko preprečite raka prostate skozi prehrano, je treba dokončno dokazati. Toda zdravo prehranjevanje z različnimi vrstami sadja in zelenjave lahko izboljša vaše splošno zdravje.

Vadite večino dni v tednu. Vaja izboljša vaše splošno zdravje, pomaga vzdrževati težo in izboljšati svoje razpoloženje. Obstajajo nekateri dokazi, da moški, ki ne izvajajo, imajo višje ravni PSA, medtem ko moški, ki izvajajo, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka na prostati.

Poskusite vaditi večino dni v tednu. Če ste nov za vadbo, začnite počasi in delajte svojo pot do več časa vadbe vsak dan.

Pogovorite se s svojim zdravnikom o povečanem tveganju za raka na prostati. Moški z velikim tveganjem za nastanek raka prostate lahko menijo, da zdravilo ali drugo zdravljenje zmanjša tveganje. Nekatere študije kažejo, da lahko zaviranje 5-alfa reduktaze, vključno s finasteridom (Propecia, Proscar) in dutasteridom (Avodart), zmanjša splošno tveganje za nastanek raka prostate. Ta zdravila se uporabljajo za nadzorovanje širjenja prostate in izgube las pri moških.

Vendar pa nekateri dokazi kažejo, da imajo moški, ki jemljejo zdravila, večje tveganje za nastanek resnejše oblike raka prostate (visokokakovostni rak prostate). Če ste zaskrbljeni zaradi tveganja za razvoj raka na prostati, se pogovorite s svojim zdravnikom.

Obiščite svojega zdravnika

Radiacijsko zdravljenje

Hormonska terapija

Kirurgija za odstranitev prostate

Zamrzovanje tkiva prostate

Kemoterapija

Ali imam rak prostate? Koliko je velik moj rak prostate? Je moj rak prostate razširil preko moje prostate? Kaj je moj Gleason rezultat? Kaj je moj prostate specifični antigen (PSA)? Ali bom potreboval več testov? • Kakšne so moje možnosti zdravljenja? • Ali obstaja ena možnost zdravljenja, za katero menite, da je najboljša zame? • Ali takoj potrebujem zdravljenje raka, ali je možno čakati in ugotoviti, ali rak raste? • Kakšni so morebitni neželeni učinki vsakega zdravljenja? Kakšna je možnost, da se bo zdravljenje z rakom na prostati zdravilo? • Če bi imeli v mojem položaju prijatelja ali družinskega člana, kaj bi vam priporočali? • Ali naj vidim specialista? Kaj bo to stalo in bo moje zavarovanje to pokrivalo? Ali obstajajo brošure ali drugi tiskani materiali, ki jih lahko vzamem z mano? Katere spletne strani priporočate?

Kdaj ste prvič začeli doživljati simptome? Ali so bili vaši simptomi stalni ali občasni? Kako težko so vaši simptomi? Kaj, če karkoli, zdi, da izboljša vaše simptome? Kaj se vam zdi, če se karkoli zgodi, poslabšalo vaše simptome?

Digitalni rektalni izpit (DRE). V času DRE vaš zdravnik vstavi prst z rokavicami v prsnem košu v vaš rektum, da preuči vašo prostato, ki je v bližini rektuma. Če vaš zdravnik ugotovi morebitne nepravilnosti v teksturi, obliki ali velikosti žleze, boste morda potrebovali več testov, test prostega specifičnega antigena (PSA). V krvi vzamemo krvni vzorec iz vene in jo analiziramo za PSA, snov, ki jo naravno proizvaja vaša prostata. Normalno je, da je majhna količina PSA v krvnem obtoku. Če pa se ugotovi višja od normalne ravni, je lahko znak o okužbi s prostato, vnetjem, povečanjem ali rakom.

Ultrazvok. Če drugi testi povzročajo zaskrbljenost, lahko vaš zdravnik uporabi transrectalni ultrazvok za nadgradnjo vaše prostate. Majhna sonda, glede velikosti in oblike cigare, je vstavljena v vaš rektum. Sonda uporablja zvočne valove, da naredi sliko vaše prostate. Zbiranje vzorca tkiva prostate. Če rezultati začetnih testov kažejo na rak na prostati, vam bo vaš zdravnik morda priporočil postopek zbiranja vzorca celic iz vaše prostate (biopsije prostate). Biopsija prostate se pogosto opravi s tanko iglo, ki je vstavljena v prostato, da bi zbrala tkivo. Vzorec tkiva analiziramo v laboratoriju, da ugotovimo, ali so rakave celice prisotne.

Pregledovanje kosti; Ultrazvok; Računalniško tomografsko skeniranje; Magnetno resonančno slikanje (MRI); Positronska emisijska tomografija (PET)

Stopnja I. Ta stopnja pomeni zelo zgodnji rak, ki je omejen na majhno površino prostate. Če opazimo pod mikroskopom, se rakave celice ne štejejo za agresivne., Faza II. Rak na tej stopnji je lahko še vedno majhen, vendar se lahko šteje za agresiven, ko se rakave celice pregledajo pod mikroskopom. Ali rak, ki je stopnja II, je lahko večji in se je morda povečal, da vključuje obe strani prostate. III. Rak se je razširil preko prostate do semenskih veziklov ali drugih bližnjih tkiv.; Faza IV. Rak je narasel v bližnje organe, kot je mehur, ali se je razširil na bezgavke, kosti, pljuča ali druge organe.

Biološka terapija

Sevanje, ki prihaja zunaj vašega telesa (sevanje zunanje sijalke). Med zunanjim žarkom s sevanjem na levi ležite na mizi, medtem ko se stroj premika po telesu, usmerja močne žarke, kot so rentgenski žarki ali protoni, na vaš rak prostate. ObiÄŤajno zdravljenje z zunanjim sevanjem tipićno traja pet dni na teden već tednov.; Sevanja znotraj telesa (brahiterapija). Brahiterapija vključuje dajanje številnih radioaktivnih semen velikosti riža v tkivo prostate. Radioaktivna semena v daljšem časovnem obdobju zagotavljajo nizek odmerek sevanja. Vaš zdravnik implantira radioaktivna semena v vaši prostati z iglo, vodeno z ultrazvokom. Vbrizgana semena sčasoma prenehajo dajati sevanje in jih ni treba odstraniti.

Zdravila, ki preprečujejo, da bi telo proizvedlo testosteron. Zdravila, znana kot agonisti luteinizirajočega hormona sproščujočega hormona (LH-RH), preprečujejo, da bi testisi prejeli sporočila za izdelavo testosterona. Zdravila, ki se običajno uporabljajo pri tej vrsti hormonskega zdravljenja, vključujejo leuprolid (Lupron, Eligard), goserelin (Zoladex), triptorelin (Trelstar) in histrelin (Vantas). Druga zdravila, ki se včasih uporabljajo, vključujejo ketokonazol in abirateron (Zytiga); zdravila, ki blokirajo testosteron do doseganja rakavih celic. Zdravila, znana kot anti-androgeni, preprečujejo, da bi testosteron dosegel rakave celice. Primeri vključujejo bikalutamid (Casodex), flutamid in nilutamid (Nilandron). Zdravilo enzalutamid (Xtandi) je lahko opcija, kadar druge hormonske terapije niso več učinkovite.; Surgery za odstranjevanje testisov (orchiectomy). Odstranjevanje testisa zmanjša raven testosterona v telesu.

Uporaba robota za pomoč pri operaciji. Med operacijo s pomočjo robota so instrumenti pritrjeni na mehansko napravo (robot) in vstavljeni v trebuh skozi nekaj majhnih rezov. Kirurg sedi na konzoli in uporablja ročne komande za vodenje robota za premikanje instrumentov. Robotska prostatektomija lahko kirurgu omogoča natančnejše gibanje s kirurškimi orodji, kot je to mogoče pri tradicionalni minimalni invazivni kirurgiji.; Naredite rez na trebuhu. Med retroubno kirurgijo se prostata se izvleče skozi rez na spodnjem delu trebuha. V primerjavi z drugimi vrstami operacij prostate lahko retroobna operacija prostate nosi manjšo nevarnost poškodbe živca, kar lahko povzroči težave z nadzorovanjem mehurja in erekcijami. • Izdelajte rez med anusom in moštjo. Perinealna kirurgija vključuje rez med anusom in modom za dostop do vaše prostate. Perinealni pristop k operaciji lahko omogoči hitrejše izterjave, vendar ta tehnika odpravlja bližnje bezgavke in preprečuje poškodbe živcev. Laparoskopska prostatektomija. Med laparoskopsko radikalno prostatektomijo zdravnik opravi operacijo z majhnimi rezami v trebuhu s pomočjo majhne kamere (laparoskop). Ta postopek zahteva veliko veščine s strani kirurga in ima večje tveganje, da se lahko bližnje strukture naključno razrežejo. Zaradi tega se ta vrsta kirurgije večkrat ne izvaja za raka prostate v ZDA.

Umetniška terapija, plesna ali gibalna terapija, vaja, meditacija, glasbena terapija, sprostitvene tehnike, duhovnost

Preberite dovolj o raku prostate, da se počutite udobno, da odločate o zdravljenju. Naučite se toliko, kolikor je treba vedeti o vašem raku in njegovem zdravljenju, da bi razumeli, kaj pričakovati od zdravljenja in življenja po zdravljenju. Posvetujte se s svojim zdravnikom, medicinsko sestro ali drugim zdravstvenim delavcem, da vam priporoči nekaj zanesljivih virov informacij, da bi začeli.; Naj bodo vaši prijatelji in družina blizu. Vaši prijatelji in družina lahko nudijo podporo med zdravljenjem in po njej. Morda si želijo pomagati pri majhnih nalogah, za katere med zdravljenjem ne boste imeli energije. Če imaš bližnjega prijatelja ali družinskega člana, s katerim se pogovarjate, je lahko koristno, če se počutite nagnjene ali preobremenjene.; Povežite se z drugimi preživelimi osebami. Prijatelji in družina ne morejo vedno razumeti, kako se soočiti z rakom. Drugi preživeli z rakom lahko zagotovijo edinstveno mrežo podpore. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali drugim članom vaše zdravstvene ekipe o skupinah za podporo ali organizacijah v vaši skupnosti, ki vas lahko povezujejo z drugimi preživelimi osebami. Organizacije, kot je ameriška družba za raka, ponujajo spletne klepetalnice in forum za razprave.; Skrbite za sebe. Med zdravljenjem raka skrbite za sebe z jedjo prehrane, polne sadja in zelenjave. Poskusite vaditi večino dni v tednu. Vsak večer spite dovolj spanca, da se zbudite počutite počiva.; Nadaljujte s spolnim izražanjem. Če imate erektilno disfunkcijo, je lahko vaša naravna reakcija, da se izognete vsem spolnim stikom. Ampak razmislite o dotikanju, držanju, objemu in božanju kot načine, da še naprej delite spolnost s svojim partnerjem.

Izberite zdravo prehrano, polno sadja in zelenjave. Izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo maščob in se osredotočite na izbiro različnih sadja, zelenjave in celih zrn. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vitaminov in hranil, ki lahko prispevata k zdravju.; Ali lahko preprečite raka prostate skozi prehrano, je treba še dokončno dokazati. Toda zdravo prehranjevanje z različnimi vrstami sadja in zelenjave lahko izboljša vaše splošno zdravje.; Izberite zdravo hrano nad dodatki. Študije niso pokazale, da dodatki igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za raka na prostati. Namesto tega izberite živila, ki so bogata z vitamini in minerali, tako da lahko vzdržujete zdrave vitamine v telesu. Večino dni vadite. Vaja izboljša vaše splošno zdravje, pomaga vzdrževati težo in izboljšati svoje razpoloženje. Obstajajo nekateri dokazi, da moški, ki ne izvajajo, imajo višje ravni PSA, medtem ko moški, ki izvajajo, lahko zmanjšajo tveganje za raka prostate. Poskusite večino dni v tednu. Če ste nov za vadbo, začnite počasi in delajte svojo pot do več ur vadbe vsak dan.; Ohranite zdravo težo. Če je vaša trenutna teža zdrava, se trudite obdržati z večino dni v tednu. Če želite izgubiti težo, dodajte več vaje in zmanjšajte število kalorij, ki jih jemljete vsak dan. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da vam pomaga ustvariti načrt za zdravo hujšanje.; Povejte svojemu zdravniku o povečanem tveganju za raka na prostati. Moški z velikim tveganjem za nastanek raka prostate lahko menijo, da zdravilo ali drugo zdravljenje zmanjša tveganje. Nekatere študije kažejo, da lahko zaviranje 5-alfa reduktaze, vključno s finasteridom (Propecia, Proscar) in dutasteridom (Avodart), zmanjša splošno tveganje za nastanek raka prostate. Ta zdravila se uporabljajo za nadzorovanje širjenja prostate in izgube las pri moških. Vendar pa nekateri dokazi kažejo, da moški, ki jemljejo zdravila, lahko povečajo tveganje za nastanek resnejše oblike raka na prostati (visokokakovostni rak prostate). Če ste zaskrbljeni zaradi tveganja za razvoj raka na prostati, se pogovorite s svojim zdravnikom.