raka prostate, naprednega ali metastatičnega zdravljenja na domu

Med medicinsko oskrbo za katerokoli stopnjo raka prostate, obstajajo stvari, ki jih lahko naredite doma, da bi pomagali obvladovati simptome raka na prostati ali neželenih učinkov zdravljenja

Ob raku lahko spremenite svoje življenje na več načinov. Za pomoč pri upravljanju teh sprememb glejte temo: Pridobivanje podpore pri raku.

Slabost ali bruhanje. Po bruhanju je prenehala 1 uro, sipati pijačo za rehidracijo, da obnovite izgubljene tekočine in hranila. Pazi in zdravi zgodnje znake dehidracije. Starejši odrasli lahko hitro postanejo dehidrirani zaradi bruhanja. Zdravnik vam lahko predpisuje zdravila za nadzor nad slabostjo in bruhanjem. Za več informacij o tem, kako ravnati s temi neželenimi učinki, glejte: Rak: nadzor slabosti in bruhanja iz kemoterapije; Bolečina. Za bolečino se posvetujte s svojim zdravnikom o uporabi aspirina, acetaminophena (npr. Tylenol) ali druge vrste nesteroidnega protivnetnega zdravila (NSAID). Ali pa vprašajte o narkotičnem zdravilu. Lahko poskusite tudi alternativno zdravljenje, kot je biofeedback. Posvetujte se s svojim zdravnikom o kakršnemkoli zdravljenju, ki ga uporabljate za bolečino; Driska. Ne jejte, dokler se ne počutite bolje. Vzemite pogoste, majhne gnilobe vode ali alkohola za rehidracijo in majhne ugrize slanih krekerjev. Začnite jesti blago hrano (na primer riž, suh toast ali krekerji, banane, juho in jabolka) naslednji dan ali prej, odvisno od tega, kako se počutite; Zaprtje. Poskrbite, da boste pili dovolj tekočine. Večina odraslih naj vsak dan pije med 8 in 10 kozarčkom vode ali brez kave. Vsak dan vključite sadje, zelenjavo in vlakna v svojo prehrano; Težave s spanjem. Pogosto preprosti ukrepi, kot so reden spanec, pridobivanje nekaterih telesnih dejavnosti čez dan in izogibanje kofeinu pozno v dnevu, lahko razbremenijo težave s spanjem; Urinarne težave. Home zdravljenje za urinsko inkontinenco vključuje odpravljanje kofeinskih pijač iz vaše prehrane in določitev urnika za uriniranje vsakih 3 do 4 ure, ne glede na to, ali se počutite potrebe. Prav tako lahko poskusite z vajami medeničnega dna (Kegel) za krepitev medenične mišice.

Stres. Izražanje svojih občutkov drugim lahko pomaga razumeti in obvladati z njimi. Tehnologije sprostitve učenja so lahko tudi koristne; Slika telesa in spolnost. Vaša čustva glede telesa in vaše spolnosti se lahko spremenijo po zdravljenju raka. Zdravljenje raka prostate ima neželene učinke, ki skoraj vedno vplivajo na spolno funkcijo moškega, na primer pri izgubi spolne želje in nezmožnosti za erekcije. Zdravljenje lahko povzroči tudi krčenje penisa in testisov. Pogovorite se s svojim partnerjem o vaših težavah. Pogovorite se s svojim zdravnikom o morebitnih težavah s spolnostjo.