rak prostate: spol in intimnost po zdravljenju

Napredna diagnoza raka prostate lahko spremeni veliko stvari, vključno z vašim odnosom s svojim partnerjem. Ampak se lahko oba odzoveta na načine, ki bi lahko okrepili vašo povezavo.

Znanje je moč. Če razumete fizične in spolne neželene učinke, ki bi jih lahko imeli med zdravljenjem ali po njem, boste bolje pripravljeni ravnati z njimi. Zmedenost, jeza in podobna čustva lahko vodijo k razdalji od svojega partnerja. Zato je pomembno, da svojega zdravnika vprašate, kakšne simptome imate, in kako jih je treba obvladovati.

Delite tudi informacije s svojim partnerjem. Omogoča mu, da ve, kaj bi lahko šel skozi.

“Pomaga vašemu partnerju pripisati nekaj zdravnikovih sestankov, da se lahko pogovorite o tem, kaj lahko pričakujete, takoj in kasneje po vrsti,” pravi urolog S. Adam Ramin. Je medicinski vodja specialistov za raka urologije v Los Angelesu.

Večina moških, ki gredo skozi zdravljenje raka na prostati, imajo težave pri pridobivanju ali ohranjanju erekcije v prvih nekaj mesecih po zdravljenju. Včasih so te težave lahko dolgotrajne. Sevanje, kemoterapija, kirurgija in zdravila (vključno s hormonsko terapijo) so močna zdravila, njihovi neželeni učinki pa vam omogočajo pridobivanje telesne mase, znižanje libida, utrujenost in tudi urinsko inkontinenco.

“Te težave so lahko vznemirjajoče. Vendar pa lahko veliko storite, da jih upravljate, “pravi Ramin.

Na primer, po zdravljenju lahko moški z erektilnimi težavami dobijo erekcije s pomočjo zdravil, injekcij ali operacij (kot so penaste implantate).

“Biti proaktiven glede vašega zdravja lahko izboljša svojo samozavest, zaradi česar ste bolj verjetno, da ostanejo intimni s svojim partnerjem,” pravi Ramin.

Med zdravljenjem se boste morda počutili jezni, depresivni ali zaskrbljeni. To je normalno. Ampak, če se večinoma počutite tako, bo to škodovalo vašemu odnosu.

“Za mnoge moške, če njihov penis preneha delovati tako, kot bi želeli, se spolno umaknejo. In ker seks in naklonjenost pogosto potekata z roko v roki za ljudi, se umaknejo tudi naklonjenosti od svojih partnerjev, «pravi Daniel N. Watter, PsyD. On je psiholog in potrjen spolni terapevt. “Če niste telesno navdušeni, vas in vaš partner lahko razširijo.”