rak prostate, ki se pripravlja na sestanek

Rak prostate je rak, ki se pojavi v človekovi prostati – majhni orehovi obliki, ki proizvaja semensko tekočino, ki hrani in transportira spermo.

Rak prostate je eden najpogostejših vrst raka pri moških. Rak prostate običajno raste počasi in na začetku ostane omejen na prostato, kjer ne povzroči resne škode. Medtem ko nekatere vrste raka prostate rastejo počasi in morda potrebujejo minimalno ali brez zdravljenja, so druge vrste agresivne in se lahko hitro širijo.

Rak prostate, ki se odkrije zgodaj – ko je še vedno omejen na prostato – ima boljše možnosti za uspešno zdravljenje.

Rak prostate lahko v zgodnjih fazah ne povzroča znakov ali simptomov.

Rak prostate, ki je bolj napreden, lahko povzroči znake in simptome, kot so

Opravite dogovor s svojim zdravnikom, če imate kakršnekoli znake ali simptome, ki vas skrbijo.

Obstaja razpravo o tveganjih in koristih presejanja raka prostate, zdravstvene organizacije pa se razlikujejo glede na njihova priporočila. Pogovorite o zdravljenju raka prostate s svojim zdravnikom. Skupaj se lahko odločite, kaj je najboljše za vas.

Kdaj naj najdem zdravnika

Kaj lahko narediš

Ni jasno, kaj povzroča raka prostate.

Zdravniki vedo, da se rak prostate začne, ko nekatere celice v vaši prostati postanejo nenormalne. Mutacije v DNA nenormalnih celic povzročajo, da celice rastejo in delijo hitreje kot običajne celice. Nenormalne celice še naprej živijo, ko bi ostale celice umrle. Akumulacijske nenormalne celice tvorijo tumor, ki lahko raste, da bi napadel bližnje tkivo. Nekatere nenormalne celice se lahko prekinijo in se razširijo (metastazirajo) na druge dele telesa.

Kaj pričakovati od svojega zdravnika

Dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za raka prostate, vključujejo

Presejanje raka prostate

Zapleti raka prostate in njeno zdravljenje vključujejo

Diagnosticiranje raka prostate

Če imate znake ali simptome, ki vas skrbijo, začnite s svojim družinskim zdravnikom ali splošnim zdravnikom.

Določitev, ali je rak prostate agresiven

Če vaš zdravnik sumi, da imate težave z vašo prostato, vas lahko preusmerijo na specialist za urinarni trakt (urolog). Če imate diagnosticiran rak prostate, se lahko obrnite na specialista za raka (onkolog) ali specialist, ki uporablja radioterapijo za zdravljenje raka (onkološki onkolog).

Določitev, kako daleč se je rak razširil

Ker so sestanki lahko kratek in ker pogosto obstaja veliko razlogov za kritje, je dobro pripraviti. Tukaj je nekaj informacij, ki vam pomagajo pri pripravi in ​​kaj pričakujete od svojega zdravnika.

Vaš čas s svojim zdravnikom je omejen, zato pripravljanje seznama vprašanj vam lahko pomaga, da kar najbolje izkoristite svoj čas. Navedite vaša vprašanja od najpomembnejših do najmanj pomembnih, če zmanjka časa. Za raka prostate, nekatera osnovna vprašanja, ki se posvetujte s svojim zdravnikom vključujejo

Poleg vprašanj, ki ste jih pripravili vprašati svojega zdravnika, med sestavo ne oklevajte, da bi postavljali druga vprašanja.

Vaš zdravnik vam bo verjetno postavil več vprašanj. Biti pripravljen odgovoriti jim lahko dovoljuje več časa kasneje, da pokrije druge točke, ki jih želite nasloviti. Vaš zdravnik bo morda vprašal

Ali testiranje zdravih moških brez simptomov raka prostate je sporno. Zdravstvene organizacije se ne strinjajo glede vprašanja presejanja in ali imajo koristi.

Nekatere zdravstvene organizacije priporočajo moškim, da razmišljajo o raku prostate v svojih 50-ih letih, ali prej za moške, ki imajo dejavnike tveganja za raka na prostati. Druge organizacije svetujejo proti presejanju.

Pogovorite se o svojem posebnem položaju ter o prednostih in tveganjih pregleda s svojim zdravnikom. Skupaj se lahko odločite, ali je presejanje raka na prostem primerno za vas.

Testni testi prostate lahko vključujejo 🙂

Testiranje PSA v kombinaciji z DRE pomaga pri odkrivanju raka prostate v najzgodnejših fazah, vendar se študije ne strinjajo, ali ti testi zmanjšajo tveganje za umiranje raka prostate. Iz tega razloga poteka razprava o presejanju raka prostate.

Takojšnje zdravljenje morda ni potrebno

Če se pri testu DRE ali PSA odkrije nepravilnost, vam bo zdravnik morda priporočil teste za ugotavljanje, ali imate rak na prostati, na primer

Radiacijsko zdravljenje

Ko biopsija potrjuje prisotnost raka, je naslednji korak določiti raven agresivnosti (stopnje) rakavih celic. V laboratoriju, patolog preučuje vzorec vašega raka, da ugotovi, koliko se rakave celice razlikujejo od zdravih celic. Višji razred označuje bolj agresiven rak, ki ga je večja verjetnost širjenja.

Hormonska terapija

Kirurgija za odstranitev prostate

Najpogostejša lestvica, ki se uporablja za oceno stopnje celic raka prostate, se imenuje ocena Gleason. Scoring združuje dve številki in se lahko giblje od 2 (nonaggressive raka) do 10 (zelo agresiven rak).

Ko je diagnoza raka prostate opravljena, vaš zdravnik dela, da določi obseg (stadij) raka. Če vaš zdravnik sumi, da se je vaš rak morda razširil prek vaše prostate, se lahko priporočijo slikovne preiskave, kot so te

Vsaka oseba ne sme imeti vsakega testa. Vaš zdravnik bo pomagal ugotoviti, kateri testi so najboljši za vaš primer.

Ko je testiranje zaključeno, vaš zdravnik določi vaš rak stopnjo. To pomaga pri določanju možnosti zdravljenja. Faze raka na prostati so

Možnosti zdravljenja raka prostate so odvisne od več dejavnikov, na primer hitrosti raka vašega raka, števila bolnikov in celotnega zdravja ter koristi in potencialnih stranskih učinkov zdravljenja.

Pri moških z diagnozo zelo zgodnjega stadija raka prostate se zdravljenje morda ne bo potrebno takoj. Nekateri moški ne bodo nikoli potrebovali zdravljenja. Namesto tega zdravniki včasih priporočajo aktiven nadzor.

Pri aktivnem nadzoru lahko redno spremljate krvne preiskave, rektalne preiskave in po možnosti biopsije za spremljanje napredovanja raka. Če testi kažejo, da vaš rak napreduje, se lahko odločite za zdravljenje raka prostate, kot je kirurgija ali sevanje.

Aktivni nadzor je lahko možnost za raka, ki ne povzroča simptomov, pričakuje, da bo raste zelo počasi in je omejena na majhno področje prostate. Aktivni nadzor se lahko obravnava tudi za moškega, ki ima drugo resno zdravstveno stanje ali napredno starost, ki olajša zdravljenje raka.

Aktivni nadzor nosi tveganje, da se rak raste in se razširi med pregledi, zaradi česar je manj verjetno, da bo ozdravljen.

Radiacijska terapija uporablja močno energijo za ubijanje rakavih celic. Radiacijsko zdravljenje raka prostate je mogoče dostaviti na dva načina

Neželeni učinki sevalne terapije lahko vključujejo boleče uriniranje, pogosto uriniranje in nujno uriniranje, kot tudi rektalne simptome, kot so izguba blata ali bolečin pri prehajanju blata. Pojavi se lahko tudi erektilna disfunkcija.

Hormonska terapija je zdravljenje, ki preprečuje, da vaše telo proizvaja testosteron moškega hormona. Celice raka prostate se zanašajo na testosteron, da bi jim pomagale pri rasti. Z odrezavanjem hormonov lahko rakave celice umrejo ali rastejo počasneje.

Možnosti hormonske terapije vključujejo:

Hormonska terapija se uporablja pri moških z napredovalim rakom prostate, da se krči rak in upočasni rast tumorjev. Pri moških z zgodnjim stadijem raka prostate se lahko hormonska terapija uporablja za krčenje tumorjev pred radioterapijo. To lahko naredi bolj verjetno, da bo radioterapija uspešna.

Neželeni učinki hormonske terapije lahko vključujejo erektilno disfunkcijo, vroče bloke, izgubo kostne mase, zmanjšan spolni pogon in povečanje telesne mase.

Kirurgija za rak prostate vključuje odstranitev prostate (radikalna prostatektomija), nekaj okoliških tkiv in nekaj bezgavk. Načini radikalnega prostatektomije lahko vključujejo:

Pogovorite se s svojim zdravnikom, katera vrsta operacije je najboljša za vašo specifično situacijo.

Radikalna prostatektomija nosi tveganje za urinsko inkontinenco in erektilno disfunkcijo. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da pojasni tveganja, s katerimi se soočite, glede na vaše stanje, vrsto postopka, ki jo izberete, starost, vrsto svojega telesa in splošno zdravje.

Kriosurgija ali krioablacija vključuje zmrzovanje tkiva za uničenje rakavih celic.

Med kriosurgijo pri raku prostate se majhne iglice vstavijo v prostato z uporabo ultrazvočnih slik kot smernice. V igle je nameščen zelo hladen plin, ki povzroči zamrzovanje okoliškega tkiva. V igle nato damo drugi plin, da se tkivo ponovno segreje. Cikloni zmrzovanja in odmrzovanja ubijejo rakave celice in nekaj okoliških zdravih tkiv.

Začetni poskusi uporabe krioirurgije pri raku prostate so povzročili visoke stopnje zapletov in nesprejemljive neželene učinke. Vendar so novejše tehnologije zmanjšale stopnje zapletov, izboljšale nadzor raka in olajšale postopek. Kriosurgija je lahko moška, ​​ki ji z radioterapijo ni pomagal.

Kemoterapija uporablja zdravila za ubijanje hitro rastočih celic, vključno z rakavimi celicami. Kemoterapijo lahko dajete v žilo v roki, v obliki tablet ali obeh.

Kemoterapija je lahko možnost zdravljenja moških z rakom prostate, ki se je razširila na oddaljena območja njihovih teles. Kemoterapija je lahko tudi možnost za rake, ki ne reagirajo na hormonsko terapijo.

Biološka terapija (imunoterapija) uporablja imunski sistem vašega telesa za boj proti rakavim celicam. Ena vrsta biološke terapije, imenovane sipuleucel-T (Provenge), je bila razvita za zdravljenje napredovalega, ponavljajočega se raka prostate.

To zdravljenje traja nekaj lastnih imunskih celic, jih genetsko inženirja v laboratoriju za boj proti raku prostate, nato pa injicira celice nazaj v telo skozi veno. Nekateri moški se odzivajo na to terapijo z izboljšanjem raka, vendar je zdravljenje zelo drago in zahteva več zdravljenja.

Nobenega dopolnilnega ali alternativnega zdravljenja ne bo ozdravilo raka prostate. Vendar pa lahko komplementarne in alternativne zdravljenje raka prostate pomagajo pri soočanju s stranskimi učinki raka in njeno zdravljenjem.

Skoraj vsakdo z diagnozo raka doživi nekaj stiske na neki točki. Če ste v stiski, se boste morda počutili žalostne, jezne ali zaskrbljene. Morda boste imeli težave s spanjem ali se boste vedno znova razmišljali o vašem raku.

Več tehnik dopolnilne medicine vam lahko pomaga pri obvladovanju vaše stiske, vključno z

Pogovorite se o svojih občutkih in skrbih s svojim zdravnikom. V nekaterih primerih zdravljenje zaradi stiska lahko zahteva zdravljenje.

Ko prejmete diagnozo raka na prostati, boste morda doživeli vrsto čustev – vključno z neverniki, strahom, jezo, anksioznostjo in depresijo. Sčasoma vsak človek najde svoj način spopadanja z diagnozo raka prostate.

Dokler ne najdete, kaj deluje zate, poskusite

Če ste, lahko zmanjšate tveganje za raka na prostati

Izberite zdravo prehrano, polno sadja in zelenjave. Izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo maščob in se osredotočite na izbiro različnih sadja, zelenjave in celih zrn. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vitaminov in hranil, ki lahko prispevata k zdravju.

Ali lahko preprečite raka prostate skozi prehrano, je treba dokončno dokazati. Toda zdravo prehranjevanje z različnimi vrstami sadja in zelenjave lahko izboljša vaše splošno zdravje.

Vadite večino dni v tednu. Vaja izboljša vaše splošno zdravje, pomaga vzdrževati težo in izboljšati svoje razpoloženje. Obstajajo nekateri dokazi, da moški, ki ne izvajajo, imajo višje ravni PSA, medtem ko moški, ki izvajajo, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka na prostati.

Poskusite vaditi večino dni v tednu. Če ste nov za vadbo, začnite počasi in delajte svojo pot do več časa vadbe vsak dan.

Pogovorite se s svojim zdravnikom o povečanem tveganju za raka na prostati. Moški z velikim tveganjem za nastanek raka prostate lahko menijo, da zdravilo ali drugo zdravljenje zmanjša tveganje. Nekatere študije kažejo, da lahko zaviranje 5-alfa reduktaze, vključno s finasteridom (Propecia, Proscar) in dutasteridom (Avodart), zmanjša splošno tveganje za nastanek raka prostate. Ta zdravila se uporabljajo za nadzorovanje širjenja prostate in izgube las pri moških.

Vendar pa nekateri dokazi kažejo, da imajo moški, ki jemljejo zdravila, večje tveganje za nastanek resnejše oblike raka prostate (visokokakovostni rak prostate). Če ste zaskrbljeni zaradi tveganja za razvoj raka na prostati, se pogovorite s svojim zdravnikom.

Obiščite svojega zdravnika

Zamrzovanje tkiva prostate

Kemoterapija

Biološka terapija