ptsd in napadi panike – pregled teme

Občutek strahu je pogost simptom post-travmatične stresne motnje (PTSD).

Nekateri ljudje razvijejo post-travmatsko stresno motnjo (PTSD), potem ko živijo skozi šokantne ali nevarne izkušnje. Ko ste v nevarnosti, naravni odziv vašega telesa je, da se počutite prestrašeni; Takrat se vaše telo obrne na svoj boj ali letenje. Ob nečemu življenjsko ogrožujočem se obnavlja vaš srčni utrip, pošlje krv mišicam, da se pripravite za vožnjo, in ojačate stresne hormone, da pomagate pri preprečevanju krvavitev in okužbe v primeru, da vas boli. Tvoji možgani povejo svojemu telesu, da je nekaj …

Med napadom panike se lahko bojite, da umrete ali se bojite, da boste izgubili nadzor nad seboj. Morda se zdi, da se stvari, ki se dogajajo okoli tebe, niso resnične. Napad ponavadi traja od 5 do 20 minut, vendar traja še dlje, do nekaj ur. Največ anksioznosti imate približno 10 minut po začetku napada.

Morda imate fizične simptome, tudi

Če ste imeli več kot en napad panike ali če ste zaskrbljeni zaradi naslednjič, ko se bo napad panike zgodil, potem imate morda panično motnjo. Zaskrbljenost zaradi prihodnjih paničnih napadov lahko povzroči stres in moti življenje. Poskusite se izogniti stvarem, ki prinašajo spomine na vaš travmatičen dogodek.

Pogovorite se z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem, če ste imeli panične napade ali če menite, da imate morda panično motnjo. Sodelovali boste pri iskanju najboljšega načina za zdravljenje napadov panike in PTSD. Kognitivno-vedenjsko zdravljenje ali zdravilo vam lahko pomaga, da imate manj strahu. To se lahko uporablja za zdravljenje napadov panike in PTSD.

Bolečina v prsnem košu; Hiter ali udaren srčni utrip; Težave z dihanjem; Omotičnost, tresenje ali tresenje; Bolečine v želodcu ali slabost; Znojenje; Mrzlica ali vroči utripa; Občutite, da ste zadušili.

V kognitivno-vedenjski terapiji se naučite sprostitvenih tehnik, ki vam lahko pomagajo pri soočanju s fizičnimi simptomi paničnih napadov. Ta terapija vam pomaga razumeti, kako vaše misli in vaš odziv na vaše spomine povzročajo občutek stresa. Vizualne vaje, v katere se osredotočate na stresne spomine, lahko opravite, dokler ne morete premagati strašnega odziva.

Antidepresivi in ​​druga zdravila se uporabljajo tudi za zdravljenje panične motnje.

Za več informacij si oglejte teme post-traumatske stresne motnje, panične napade in panične motnje.