pseudotumorna cerebrijeva bolezen

Pseudotumor cerebri (SOO-doe-too-mur-SER-uh-bry) se pojavi, ko se tlak v lobanji (intrakranialni tlak) poveča brez očitnega razloga.

Simptomi posnemajo tumorje možganov, vendar ni nobenega tumorja. Pseudotumor cerebri se lahko pojavi pri otrocih in odraslih, vendar je pri debelih ženskah v rodni dobi najpogostejši.

Simptomi

Kadar ni mogoče odkriti nobenega osnovnega vzroka za povečan intrakranialni tlak, lahko psevdotumorski cerebri imenujemo tudi idiopatska intrakranialna hipertenzija.

Zmerne do hude glavobole, ki lahko nastanejo za vašimi očmi in se poslabšajo z gibanjem oči; Zvonjenje v ušesih, ki s časom utripa s srcem (pulsatilni tinitus); Slabost, bruhanje ali omotica; Zamegljen ali zatemnjen vid; Kratke epizode slepote, ki trajajo le nekaj sekund in vplivajo na eno ali obe očesi (vizualne zameglitve); Težava pri gledanju na stran; Dvojni vid (diplopija); Videnje svetlobe utripa (fotopsija); Bolečine v vratu, rami ali hrbtu

Zvišan intrakranialni tlak, povezan s pseudotumornimi možgani, lahko povzroči otekanje optičnega živca in povzroči izgubo vida. Zdravila pogosto lahko zmanjšajo ta pritisk, vendar v nekaterih primerih je operacija nujna.

Znaki in simptomi Pseudotumor cerebri lahko vključujejo

Točen vzrok psevdotumorskih možganov pri večini posameznikov ni znan, vendar je lahko povezan s prekomerno količino cerebrospinalne tekočine v kostnih mejah vaše lobanje.

Rastni hormon; Tetraciklin; Presežek vitamina A

Vaš možgani in hrbtenjača so obkroženi s cerebrospinalno tekočino, ki deluje kot blazinica za zaščito teh vitalnih tkiv pred poškodbami. Ta tekočina se proizvaja v možganih in sčasoma absorbira v krvni obtok. Povečan intrakranialni tlak pseudotumorskih cerebrov je lahko posledica problema pri tem procesu absorpcije.

Addisonova bolezen; Anemija; Behcetov sindrom; Bolezni krvnih strdkov; Lupus; Sindrom policističnih jajčnikov; Apneja za spanje; Nezadostne obščitnične žleze; Uremia

Vzroki

Na splošno se intrakranialni tlak poveča, če vsebina vaše lobanje preseže njegovo kapaciteto. Na primer, možganski tumor na splošno poveča vaš intrakranialni tlak, ker ni prostora za tumor. Enako se zgodi, če se vaši možgani zbudijo ali če imate preveč cerebrospinalne tekočine.

Številne študije kažejo, da ima veliko ljudi s psevdotumornimi možgani zožitev (stenozo) v dveh velikih sinusih v možganih (prečni sinusi). Študije določajo, ali je to učinek ali vzrok za stanje.

Naslednji dejavniki so bili povezani s psevdotumorski cerebri

Debelost je bila povezana s pseudotumor cerebri, kar se pojavi pri 1 do 2 ljudeh v 100.000. Približno 4 do 21 debelih žensk v 100 000 bolnikih razvije stanje. Z debelimi ženskami, mlajšimi od 44 let, je verjetnost, da razvijejo motnjo.

Snovi, ki so bile povezane s pseudotumor cerebri vključujejo

Dejavniki tveganja

Druga zdravila so lahko povezana s psevdotumorski cerebrami, vendar so potrebne nadaljnje raziskave.

Upoštevajte vse simptome, ki jih imate, čeprav se zdijo nepovezani z razlogom, zaradi katerega ste načrtovali imenovanje. Zabeležite ključne osebne podatke, vključno z novimi spremembami v življenju ali večjimi napori; Izdelajte seznam vseh zdravil, vitaminov ali dodatkov, ki jih jemljete; Po potrebi vzemite družinskega člana ali prijatelja. Včasih je težko zapolniti vse informacije, ki jih dobite med sestankom. Nekdo, ki vas spremlja, si lahko zapomni nekaj, kar ste zamudili ali pozabili. Zapišite seznam vprašanj, ki se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zapleti

Naslednji pogoji in bolezni so bili povezani s psevdotumorski cerebri

Kaj verjetno povzroča moje simptome ali stanje ?; Razen najverjetnejši vzrok, kakšni so drugi možni vzroki za moje simptome ali stanje ?; Katere vrste testov potrebujem ?; Ali je moje stanje verjetno začasno ali kronično ?; Kakšen je najboljši način ukrepanja ?; Kakšne so alternative primarnemu pristopu, ki ga predlagate ?; Ali bi izguba teže pomagala mojemu stanju ?; Imam te druge zdravstvene razmere. Kako jih lahko najbolje rešim skupaj? Ali moram slediti kakšnim omejitvam? Naj vidim specialista ?; Ali obstaja splošna alternativa zdravilu, ki ga predpisujete ?; Ali obstajajo brošure ali drugi tiskani materiali, s katerimi lahko z mano vzamem domov? Katere spletne strani priporočate?

Nekateri ljudje s psevdotumornimi možgani doživljajo progresivno poslabšanje vida in lahko sčasoma postanejo slepi.

Kdaj ste začeli doživljati simptome ?; Ali so bili vaši simptomi trajni ali občasni ?; Kako resni so vaši simptomi ?; Kaj, če karkoli, zdi, da izboljša svoje simptome ?; Kaj, če se karkoli zdi, poslabša vaše simptome?

Priprava na sestanek

Tudi če so vaši simptomi odpravljeni, se lahko ponovi mesecev ali celo let kasneje.

Čeprav lahko najprej razpravljate o vaših simptomih s svojim družinskim zdravnikom, se lahko za nadaljnje vrednotenje obrne na zdravnika, ki je usposobljen za razmere v možganih in živčnem sistemu (nevrologi) ali v očesnih razmerah (oftalmolog).

Zdravila proti glavkomu. Eno od prvih zdravil, ki se običajno preizkušajo, je acetazolamid (Diamox), zdravilo za glaukom. Ta zdravila lahko zmanjšajo proizvodnjo cerebrospinalne tekočine. Pokazalo se je, da izboljša simptome pri 47 do 67% ljudi; Možni neželeni učinki vključujejo razdraženost v želodcu, utrujenost, mravljinčenje prstov, prstov in ust in ledvične kamne .; Diuretiki. Če sam acetazolamid ni učinkovit, se včasih kombinira s furosemidom (Lasix), močnim diuretikom, ki zmanjša zadrževanje tekočine s povečanjem produkcije urina; Migrinska zdravila. Zdravila, ki so običajno predpisana za lajšanje migrene, lahko včasih olajšajo hude glavobole, ki pogosto spremljajo psevdotumorski cerebri.

Da bi kar najbolje izkoristili sestanek, je dobra priprava. Tukaj je nekaj informacij, ki vam bodo pomagale.

Festracija optične živčne plasti. V tem postopku kirurg prereže okno v membrano, ki obkroža optični živec. To omogoča izogibanje prekomerne cerebrospinalne tekočine; Vizija se v večini primerov stabilizira ali izboljšuje. Večina ljudi, ki imajo ta postopek na enem očesu, opazijo koristi za obe očesi. Vendar pa ta operacija ni vedno uspešna in lahko celo poveča težave z vidom .; Šunka za hrbtenico. Pri drugi vrsti kirurgije zdravnik vstavi dolgo, tanko cev (shunt) v možgane ali spodnjo hrbtenico, da pomaga odteči presežek cerebrospinalne tekočine .; Cev je ob vaši koži zakopana v trebuh, kjer šant kopiči presežek tekočine. Simptomi se lahko izboljšajo za nekatere ljudi, ki so podvrženi temu postopku. Vendar pa lahko shunts postanejo zamašene in pogosto zahtevajo dodatne operacije, da bodo pravilno delovale. Zapleti lahko vključujejo nizkotlačne glavobole in okužbe .; Ta postopek je ponavadi le možnost zdravljenja, če druge obdelave niso olajšale vašega stanja.

Priprava seznama vprašanj, ki vas bodo pozvali, vam bo pomagal, da kar najbolje izkoristite svoj čas. Za pseudotumor cerebri, nekatera vprašanja, da se posvetujte s svojim zdravnikom

Ne oklevajte in vprašajte za vsa druga vprašanja, ki se pojavijo med vašim imenovanjem.

Preizkusi in diagnosticiranje

Vprašanja, ki jih bo vaš zdravnik verjetno vprašal, vključujejo

Če želite diagnosticirati stanje, bo zdravnik pregledal vaše simptome in zgodovino zdravja, opravil fizični pregled in naročil več testov.

Zdravnik, usposobljen za očesne razmere (oftalmolog), lahko opravi pregled oči.

Zdravljenje in zdravila

Če sumite na psevdotumorski cerebri, bo zdravnik z očmi iskal značilno vrsto otekanja, ki vpliva na optični živec, imenovano papilledema, na zadnji strani očesa.

Preizkusite tudi vizualna polja in preverite, če v vaši viziji obstajajo mrtve točke poleg vaše tako imenovane normalne slepe točke v vsakem očesu, kjer optični živec vstopi v mrežnico.

Življenjski slog in domača pravna sredstva

Zdravnik vam lahko naroči pregled MRI ali CT. Ti testi lahko izključijo druge težave, ki lahko povzročijo podobne simptome, kot so možganski tumorji in krvni strdki.

Več o Pseudotumor cerebri

Zdravnik vam lahko naroči ledvično punkcijo za merjenje tlaka v lobanji, pa tudi glede ravni glukoze in beljakovin.

V tem testu specialist vstavi iglo med dvema vretencema v spodnjem delu hrbta in odstrani majhno količino cerebrospinalne tekočine za testiranje v laboratoriju.

Cilj zdravljenja pseudotumor cerebri je izboljšanje simptomov in ohranjanje slabega vida. Zdravnik vam lahko predpiše zdravilo za nadzor simptomov.

Več o Pseudotumor cerebri

Če ste debeli, vam bo zdravnik priporočal izgubo teže. Lahko sodelujete z dietitom, da bi pomagali pri doseganju ciljev za izgubo teže. Izguba teže lahko izboljša vaše simptome. Nekateri ljudje, ki so prekomerno debeli, imajo lahko korist od programov za zmanjšanje telesne teže ali želodčne kirurgije, da izgubijo težo.

Če se vaš vid okrepi, je morda potrebna operacija za zmanjšanje tlaka okoli optičnega živca ali zmanjšanje intrakranialnega tlaka. Ko ste imeli pseudotumor cerebri, bi morali imeti svojo vizijo redno preverjati.

Zdravila proti glavkomu. Eno od prvih zdravil, ki se običajno preizkušajo, je acetazolamid (Diamox), zdravilo za glaukom. Ta zdravila lahko zmanjšajo proizvodnjo cerebrospinalne tekočine. Pokazalo se je, da izboljša simptome pri 47 do 67 odstotkih ljudi.

Možni neželeni učinki vključujejo želodčne težave, utrujenost, mravljinčenje prstov, prstov in ust in ledvičnih kamnov.

Festracija optične živčne plasti. V tem postopku kirurg prereže okno v membrano, ki obkroža optični živec. S tem se izogne ​​prekomerni cerebrospinalni tekočini.

Vizija se v večini primerov stabilizira ali izboljšuje. Večina ljudi, ki imajo ta postopek na enem očesu, opazijo koristi za obe očesi. Vendar pa ta operacija ni vedno uspešna in lahko celo poveča težave z vidom.

Šunka za hrbtenico. V drugi vrsti kirurgije vaš zdravnik vstavi dolgo tanko cev (shunt) v možgane ali spodnjo hrbtenico, da pomaga odteči prekomerno cerebrospinalno tekočino.

Cev je ob vaši koži zakopana v trebuh, kjer šant kopiči presežek tekočine. Simptomi se lahko izboljšajo za nekatere ljudi, ki so podvrženi temu postopku.

Vendar pa lahko shunts postanejo zamašene in pogosto zahtevajo dodatne operacije, da bodo pravilno delovale. Zapleti lahko vključujejo nizkotlačne glavobole in okužbe.

Ta postopek je ponavadi le možnost zdravljenja, če druge obdelave niso olajšale vašega stanja.

Debelost dramatično povečuje tveganje mlade ženske za psevdotumorne možgane. Pravzaprav tudi pri ženskah, ki niso debele, zmerno količino telesne mase lahko poveča tveganje.

Če izgubite več kilogramov in ohranite zdravo težo, lahko zmanjšate možnosti za razvoj te potencialne motnje vida.

1

)