prohieve

Progestini so hormoni. Uporabljajo jih moški in ženske za različne namene.

Uporablja se za rokovanje

Progestini so predpisani iz več razlogov

Zdravilo Progestins se lahko uporablja tudi za druge pogoje, ki jih določi vaš zdravnik.

Glede na to, kolikšen in kateri progestin uporabljate ali jemljete, ima lahko progestin različne učinke. Na primer, nekateri ženski na primer potrebujejo visoke odmerke progesterona za nadaljevanje nosečnosti, medtem ko lahko drugi progestini v majhnih odmerkih preprečijo nastanek nosečnosti. Drugi učinki vključujejo povečanje telesne mase, povečanje telesne temperature, razvoj mlečnih žlez za dojenje in sprostitev maternice za vzdrževanje nosečnosti.

Progestini lahko pomagajo drugim hormonom pravilno delujejo. Progestini lahko pomagajo preprečiti anemijo (nizek železo v krvi), preveč menstrualne izgube krvi in ​​raka maternice.

Zdravila Progestins so na voljo le z zdravniškim receptom.

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav te uporabe niso vključene v označevanje izdelkov, se pri nekaterih bolnikih uporabljajo progestini z naslednjimi zdravstvenimi težavami

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na zdravila v tej skupini ali kateri koli drugi zdravili. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so barvila za živila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pred uporabo Prochieve

Čeprav ni posebnih podatkov, ki bi primerjali uporabo progestinov pri otrocih ali najstnikih, ki se uporabljajo v drugih starostnih skupinah, od tega zdravila pričakujemo, da ne bodo povzročili različnih neželenih učinkov ali težav pri otrocih ali najstnikih, kot pri odraslih.

To zdravilo je bilo preskušeno in ni pokazalo, da pri starejših povzroča različne neželene učinke ali težave, kot pri mlajših odraslih.

Progesteron, naravni hormon, ki ga telo proizvaja med nosečnostjo, ni povzročil težav. Dejansko se včasih uporablja pri ženskah za zdravljenje določene vrste neplodnosti in za pomoč pri postopkih dajanja jajčec ali neplodnosti.

Pri drugih nosečnicah niso preučevali drugih progestinov. Obvestite svojega zdravnika, če zanosite med uporabo katerega koli progestina. Najbolje je, da uporabite neko metodo nadzora rojstva, medtem ko prejemate progestin v velikih odmerkih. Visoki odmerki progestinov niso priporočljivi za uporabo med nosečnostjo, saj je bilo nekaj poročil, da lahko povzročijo prirojene okvare v spolnih organih moškega ploda. Tudi nekateri od teh progestinov lahko povzročijo moške podobne spremembe pri ženskah in ženskah podobnih spremembah pri moškem plodu, vendar se te težave ponavadi lahko spremenijo. Nizki odmerki progestinov, kot so tisti odmerki, ki se uporabljajo za kontracepcijo, niso povzročili večjih težav, kadar so bili med nosečnostjo nenamerno uporabljeni.

Čeprav progestini prehajajo v materino mleko, ni pokazala, da povzročajo težave pri doječih dojenčkih. Vendar lahko progestini spremenijo kakovost ali količino (povečanje ali zmanjšanje) materinega materinega mleka. Morda boste morali med zdravljenjem vzeti drugo zdravilo ali prenehati z dojenjem. Prepričajte se, da ste s svojim zdravnikom razpravljali o tveganjih in koristih zdravila.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete katerokoli od teh zdravil, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil z zdravili v tem razredu ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo zdravil v tem razredu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Ta oddelek vsebuje informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo progestin. Morda ni specifično za Prochieve. Prosimo, pozorno preberite.

Da bi uporaba progestina kar se da varno in zanesljivo, morate razumeti, kako in kdaj ga jemati in kakšne učinke je mogoče pričakovati. Progestini običajno prihajajo v smeri pacientov. Pred prevzemom ali uporabo tega zdravila natančno preberite.

Zdravilo vzemite le, če vam bo naročil zdravnik. Ne vzemite več od tega in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. To lahko poveča možnost neželenih učinkov. Poskusite jemati zdravilo hkrati vsak dan, da zmanjšate možnost neželenih učinkov in omogočite boljše delovanje.

Progestini se pogosto dajejo skupaj z nekaterimi zdravili. Če uporabljate kombinacijo zdravil, se prepričajte, da jih vzamete pravočasno in jih ne mešajte. Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, da vam pomaga načrtovati način, kako si zapomniti, da jemljete zdravila v pravem času.

Zdravila za odmerjanje v tem razredu bodo različna pri različnih bolnikih. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke teh zdravil. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Za vse progestine, razen za progesteronske kapsule za ženske po menopavzi: Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, nemudoma vzemite zamujeni odmerek. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Pravilna uporaba progestina

Za progesteronske kapsule za ženskah po menopavzi: Če izpustite odmerek 200 mg kapsul progesterona pred spanjem, vzemite 100 mg zjutraj in se nato vrnite na redni čas odmerjanja. Če jemljete 300 mg progesterona na dan in ste pozabili jutranji in večerni odmerki, ne smete vzeti zamujenega odmerka. Vrnite se v redni čas odmerjanja.

Hranite izven dosega otrok.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek pri rednih obiskih. To vam bo omogočilo prilagajanje odmerka in odkrivanje neželenih učinkov. Ti obiski so običajno vsakih 6 do 12 mesecev, nekateri zdravniki pa jih pogosteje zahtevajo.

Kapsule Prometrium® vsebujejo arašidovo olje. Če imate alergijo na arašide, poskrbite, da vaš zdravnik to ve, preden vzamete to znamko progestin.

Progestini lahko povzročijo vrtoglavost nekaterih ljudi. Za peroralni ali vaginalni progesteron lahko omotico ali zaspanost pojavi po 1 do 4 urah po jemanju ali uporabi. Prepričajte se, da veste, kako se boste odzvali na to zdravilo, preden vozite, uporabite stroje ali storite kaj drugega, kar bi lahko bilo nevarno, če niste opozorjeni.

Med običajnimi menstruacijskimi obdobji se lahko pojavijo nenavadne ali nepričakovane vaginalne krvavitve različnih količin v prvih 3 mesecih uporabe. To se včasih imenuje opazovanje pri rahlem ali prebijajočem menstruacijskem krvavenju, ko je težje. Če se to zgodi, nadaljujte s svojim rednim časovnim načrtom odmerjanja. Preverite s svojim zdravnikom

Previdnostni ukrepi pri uporabi Prochieve

Lahko se zgodi, da ne bo prišlo do zamujenih menstruacij. Če sumite na nosečnost, takoj prenehajte jemati zdravilo in pokličite svojega zdravnika. Vaš zdravnik vam bo povedal, ali morate nadaljevati z jemanjem progestina.

Če ste načrtovani za kakršne koli laboratorijske preiskave, povejte svojemu zdravstvenemu delavcu, da jemljete progestin. Progestini lahko spremenijo določene rezultate testa.

Pri nekaterih bolnikih se lahko pojavijo nežnost, oteklina ali krvavitev dlesni. Skrbno in redno čiščenje zob in masiranje dlesni lahko to preprečita. Oglejte si svojega zobozdravnika redno, da si zobe očistijo. Obvestite svojega zdravnika ali zobozdravnika, če imate kakršna koli vprašanja o tem, kako skrbeti za zobe in dlesni, ali če opazite nežnost, otekanje ali krvavitev dlesni.

Če ste rodovitni in spolno aktivni, boste morali uporabljati metodo za nadzorovanje rojstva med jemanjem progestinov za uporabo brez kontraceptivov.

Če uporabljate vaginalni progesteron, se 6 ur pred in 6 ur po vstavitvi vaginalnega odmerka progesterona izogibajte uporabi drugih vaginalnih zdravil.

Ker je možno, da nekateri odmerki progestinov lahko povzročijo začasno redčenje kosti s spremembo ravnotežja hormonov, je pomembno, da vaš zdravnik ve, ali imate povečano tveganje za osteoporozo. Nekatere stvari, ki lahko povečajo tveganje za osteoporozo, vključujejo kajenje cigaret, zlorabo alkohola, jemanje ali pitje velikih količin kofeina in družinsko anamnezo osteoporoze ali zlomljenih kosti. Nekatera zdravila, kot so glukokortikoidi (zdravila, podobna kortizonom), ali antikonvulzivi (epileptični napadi), lahko povzročijo tudi redčenje kosti. Vendar pa se misli, da lahko progestini pomagajo zaščititi pred osteoporozo pri ženskah po menopavzi.

Poleg njihovih potrebnih učinkov, progestini, ki se uporabljajo v velikih odmerkih, včasih povzročijo neželene učinke, kot so krvni strdki, srčni utripi in kapi ali težave z jetri in očmi. Čeprav so ti učinki redki, so lahko nekateri zelo resni in povzročajo smrt. Ni jasno, ali so te težave posledica progestina. Lahko jih povzroči bolezen ali stanje, za katero se uporabljajo progestini.

Neželeni učinki

Naslednji neželeni učinki so lahko posledica krvnih strdkov. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč.

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih neželenih učinkov

Če pride do katerega od naslednjih neželenih učinkov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Za vse od teh zdravil niso poročali o vseh zgoraj navedenih neželenih učinkih, vendar so poročali vsaj za enega od njih. Vsi progestini so podobni, zato lahko katerikoli od zgornjih neželenih učinkov pride pri katerikoli od teh zdravil.

Ko prenehate uporabljati to zdravilo, bo vaše telo morda potrebno prilagoditi. Čas trajanja je odvisen od količine zdravila, ki ga uporabljate, in kako dolgo ste ga uporabili. V tem času se posvetujte z zdravnikom, če opazite naslednji neželeni učinek

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.