primidon

Terapevtski razred: antikonvulzant

Uporablja se za primidon

Farmakološki razred: barbiturat, vmesno delovanje

Primidon je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav ta uporaba ni vključena v označevanje izdelkov, se primidon uporablja pri nekaterih bolnikih z naslednjimi zdravstvenimi težavami

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Pri primidonu je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na primidon ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost primidona pri otrocih.

Podatkov o starosti glede učinkov primidona pri geriatričnih bolnikih ni na voljo.

Pred uporabo primidona

Nenavadna vznemirjenost ali nemir se lahko pojavijo pri starejših bolnikih, ki so običajno bolj občutljivi kot mlajši odrasli pri teh učinkih primidona.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete primidon, je posebno pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba primidona s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba primidona s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba primidona s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba primidona s katerim koli od naštetega lahko povzroči povečano tveganje za nekatere neželene učinke, v nekaterih primerih pa je lahko neizogibna. Če se zdravilo uporablja skupaj, vam lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto uporablja primidon ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo primidona. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Vzemite primidon samo po navodilih zdravnika. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik.

primidon se lahko uporablja z drugimi zdravili za epileptične napade. Ne uporabljajte vseh vaših zdravil, razen če vam zdravnik sporoči, da prenehate.

Vsak dan vzemite primidon v redno odmaknjenih odmerkih, kot vam je naročil zdravnik. To bo zagotovilo ustrezno količino zdravila, potrebnega za preprečevanje napadov.

Odmerek primidona bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke primidona. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek primidona, ga vzemite takoj, ko je mogoče. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Pravilna uporaba primidona

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek pri rednih obiskih, medtem ko uporabljate primidon, da ugotovite, ali deluje pravilno in dovoljuje spremembo odmerka. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Uporaba primidona med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika. Vaš zdravnik morda želi, da se pridružite registru za nosečnost pri bolnikih, ki jemljejo napad.

Če jemljete primidon več tednov, ne smete nenadoma prenehati jemati zdravila brez predhodnega preverjanja s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik bo morda želel, da postopno zmanjšate količino, ki jo jemljete, preden se popolnoma ustavite.

Primiton lahko povzroči, da se nekateri ljudje razburjajo, razdražijo ali prikažejo druge nenormalne vedenj. Prav tako lahko povzroči, da imajo nekateri ljudje samomorilne misli in težnje ali da postanejo bolj depresivni. Če vi, vaš otrok ali vaš negovalec obvestite o teh neželenih učinkih, takoj obvestite svojega zdravnika ali otrokovega zdravnika.

Preden opravite kakršnekoli zdravniške teste, povejte zdravniku, ki je odgovoren, da jemljete primidon. Na rezultate nekaterih testov (na primer metipiranov in fentolaminskih testov) lahko vpliva primidon.

Pred kakršnokoli operacijo, zobozdravstveno nego ali nujno zdravljenje povejte zdravniku ali zobozdravniku, da uporabljate primidon.

primidon bo prispeval k učinku alkohola in drugih depresivov na cepivo CNS (zdravila, zaradi katerih ste zaspani ali manj pozorni). Nekateri primeri depresivov za CNS so antihistaminiki ali zdravila za alergije ali prehladi, pomirjevala, pomirjevala ali zdravila za spanje, zdravilo na recept za bolečino ali narkotike, zdravila za epileptične napade ali barbiturate, mišične relaksante ali anestetike, vključno z nekaterimi zobnimi anestetiki. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden vzamete katerokoli od zgoraj, medtem ko uporabljate primidon.

Previdnostni ukrepi Med uporabo primidona

Primidon lahko povzroči, da nekateri ljudje postanejo omotični, omotični, zaspan ali manj pozoren kot običajno. Tudi če jemljete pred spanjem, lahko nekateri ljudje počutijo zaspani ali manj pozorni na nastanek. Prepričajte se, da veste, kako reagirate na primidon, preden vozite, uporabite stroje ali storite kaj drugega, kar bi lahko bilo nevarno, če ste omotični ali ne.

Peroralni kontraceptivi (kontracepcijske tablete), ki vsebujejo estrogen, morda ne bodo pravilno delovali, če jih vzamete med jemanjem primidona. Pojavi se lahko nenačrtovana nosečnost. Med jemanjem primidona morate uporabljati drugačno ali dodatno sredstvo za nadzor rojstva. Če imate kakršna koli vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

primidonski neželeni učinki

primidon

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija nosečnosti N Ni razvrščen

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Napadi so diazepam, Valium, Topamax, Keppra, topiramat, levetiracetam, Dilantin, fenitoin, fenobarbital, Trileptal, okskarbazepin, Vimpat, valproinska kislina, zonisamid, piridoksin, Zonegran, Depaken, lizosamid, Trokendi XR, Diastat