presejalni test za raka na prostati: ali bi morali dobiti psa test?

Odločitev o preizkusu PSA je odvisna od različnih dejavnikov. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi.

Preskusi testiranja raka – vključno s preskusom prostate specifičnih antigenov (PSA) za iskanje znakov raka na prostati – so lahko dobra ideja.

Presejanje raka na prostati lahko pomaga pri odkrivanju raka zgodaj, ko je zdravljenje najučinkovitejše. In običajni test PSA, skupaj z digitalnim rektalnim izpitom, vam lahko pomaga, da vam verjamemo, da je malo verjetno, da imate raka na prostati.

Toda pridobitev testa PSA za raka prostate morda ne bo potrebna za nekatere moške, še posebej moške 70 in starejše.

Strokovne organizacije se razlikujejo glede na priporočila o tem, kdo bi moral – in kdo ne bi – moral dobiti preizkusni test PSA. Medtem ko imajo nekatere dokončne smernice, druge odločitev prepuščajo moškim in njihovim zdravnikom. Organizacije, ki priporočajo presejanje PSA, na splošno spodbujajo test pri moških, starih od 40 do 70 let, in pri moških z večjim tveganjem za raka na prostati.

Preprost preskus, ne tako preprosta odločitev

Končno, ali imate test PSA, je nekaj, kar bi se morali odločiti po tem, ko boste o tem razpravljali s svojim zdravnikom, upoštevajoč dejavnike tveganja in stehtali svoje osebne podatke.

Tukaj je več informacij, ki vam bodo pomagale pripraviti pogovor s svojim zdravnikom o testiranju PSA.

Kaj je PSA?

Na testu PSA je veliko prednosti in slabosti.

Kadar povišani PSA ni rak

Prostate specifični antigen (PSA) je protein, ki ga proizvajajo tako raka (maligno) kot noncancerous (benign) prostato tkivo. PSA pomaga utekočiniti seme. Majhna količina PSA običajno vstopa v krvni obtok.

Kadar rak prostate ne poveča PSA

Celice raka prostate običajno naredijo več PSA kot benigne celice, kar povzroča zvišanje ravni PSA v krvi. Toda ravni PSA se lahko poveča tudi pri moških z razširjenimi ali vnetnimi prostaticnimi žlezami. Zato lahko določimo, kakšna vrednost PSA pomeni lahko zapletena.

Kakšna je prednost testa PSA?

Poleg številke PSA sama, bo vaš zdravnik upošteval številne druge dejavnike, ki bodo ocenili vaše PSA rezultate

Medtem ko so visoke ravni PSA lahko znak raka na prostati, lahko številni pogoji, razen raka prostate, povzročijo zvišanje ravni PSA. Ti drugi pogoji bi lahko povzročili, kar je znano kot “lažno pozitivno” – kar pomeni rezultat, ki lažno kaže, da imate rak prostate, če ga ne.

Pogoji, ki bi lahko privedli do povišane ravni PSA pri moških, ki nimajo raka prostate, vključujejo

Lažni pozitivni učinki so pogosti. Le približno 1 od 4 moških z nenormalnim rezultatom PSA testa ima rak prostate.

Nekateri raki prostate, zlasti tisti, ki rastejo hitro, morda ne proizvajajo veliko PSA. V tem primeru imate morda tisto, kar je znano kot “lažno negativno” – rezultat testa, ki napačno kaže, da nimate raka na prostati, ko to storite.

Zaradi zapletenosti teh povezanih dejavnikov je pomembno, da zdravnik, ki ima izkušnje s tolmačenjem ravni PSA, oceni vaš položaj.

Odkrivanje nekaterih vrst raka prostate zgodaj je lahko kritično. Povišani rezultati PSA lahko razkrijejo rak prostate, ki se bo verjetno razširil na druge dele telesa (metastazirajoče), ali pa bodo razkrili hitro rastoči rak, ki bi lahko povzročil druge težave.

Zgodnje zdravljenje lahko pomaga ujeti rak, preden postane življenjsko nevarna ali povzroča resne simptome. V nekaterih primerih prepoznavanje zgodnjega raka pomeni, da boste potrebovali manj agresivno zdravljenje – tako boste zmanjšali tveganje za nekatere neželene učinke, kot so erektilna disfunkcija in inkontinenca.