prednizonske (oralne) previdnostne ukrepe

Če jemljete to zdravilo dolgo časa, je zelo pomembno, da vas zdravnik na rednih obiskih preveri za morebitne neželene učinke, ki bi jih lahko povzročilo to zdravilo. Morda bodo potrebni preizkusi krvi ali urina, da bi preverili neželene učinke.

Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo tega zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Če že dolgo uporabljate to zdravilo, povejte svojemu zdravniku o morebitnem dodatnem stresu ali strahu v življenju, vključno z drugimi zdravstvenimi težavami in čustvenim stresom. Vaš odmerek tega zdravila boste morda morali spremeniti za kratek čas, medtem ko imate dodaten stres.

Uporaba preveč tega zdravila ali dolgotrajno uporabo zdravila lahko poveča tveganje za težave z nadledvično žlezo. Takoj se pogovorite s svojim zdravnikom, če med uporabo tega zdravila uporabljate več kot enega od teh simptomov: zamegljen vid, omotico ali omedlevico, hiter, nepravilen ali udaren srčni utrip, povečana žeja ali uriniranje, razdražljivost ali nenavadna utrujenost ali šibkost .

To zdravilo vam lahko povzroči več okužb kot običajno. Izogibajte se ljudem, ki so bolni ali imajo okužbe in pogosto umijte roke. Če ste izpostavljeni noricam ali ošpicam, takoj obvestite svojega zdravnika. Če začnete imeti zvišano telesno temperaturo, mrzlico, vneto grlo ali kakšen drug znak okužbe, takoj pokličite svojega zdravnika.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če med zdravljenjem ali po njem pride do zamegljenega vida, težav pri branju, bolečine v očesu ali katere koli druge spremembe v vidu. Vaš zdravnik bo morda želel, da vas oči pregledajo okulisti (zdravnik oči).

Med zdravljenjem z zdravilom prednizon nima nobenih imunizacij (cepiv) brez zdravniškega dovoljenja vašega zdravnika. Prednizon lahko zmanjša odpornost vašega telesa in cepivo morda ne bo delovalo ali pa boste morda dobili okužbo, ki jo cepivo preprečuje. Poleg tega ne smete biti v bližini drugih oseb, ki živijo v vašem gospodinjstvu, ki prejemajo živa virusna vakcina, ker obstaja možnost, da bi lahko virus prenesli na vas. Nekateri primeri živih cepiv vključujejo ošpice, mumps, gripo (cepivo proti nosni gripi), poliovirus (oralna oblika), rotavirus in rdečko. Ne približujte se jim in ne ostanejo v isti sobi z njimi zelo dolgo. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

To zdravilo lahko povzroči spremembe v razpoloženju ali vedenju pri nekaterih bolnikih. Povejte svojemu zdravniku takoj, če imate depresijo, nihanje razpoloženja, lažen ali nenavaden občutek dobrega počutja, težave s spanjem ali spremembe osebnosti med jemanjem tega zdravila.

To zdravilo lahko povzroči redčenje kosti (osteoporoze) ali počasno rast pri otrocih, če se uporablja dlje časa. Povejte svojemu zdravniku, če imate kostno bolečino ali če imate povečano tveganje za osteoporozo. Če vaš otrok uporablja to zdravilo, povejte zdravniku, če menite, da vaš otrok ne raste pravilno.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate to zdravilo. To zdravilo lahko vpliva na rezultate nekaterih kožnih testov.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.