Prednizon za zdravljenje astme: koristi in neželeni učinki

Steroide, protivnetna zdravila, kot je prednizon, se lahko uporabljajo za astmo in druge pljučne bolezni. Prednizon in drugi steroidi (inhalacijski, oralni ali z injekcijo) pomagajo zmanjšati vnetje dihalnih poti pri astmi. Če ste kdaj imeli resen napad na astmo, ste morda imeli visoke odmerke steroidov v bolnišnici, ki ste ga dobili intravensko.

Znaki napada na astmo

Prednizon je oralno steroidno zdravilo. Če imate resno poslabšanje simptomov astme (napad astme), vam lahko zdravnik predpiše kratek tečaj oralnih steroidov, kot je prednizon. Peroralni steroidi se lahko predpisujejo tudi, če se simptomi astme poslabšajo, vendar vam ni treba hospitalizirati.

Peroralni prednizon je sistemski steroid. To pomeni, da se po jemanju prednizona z usti (oralno) absorbira v telesu, za razliko od inhaliranih steroidov (inhalatorji proti vnetjem astme), ki gredo naravnost v pljuča.

Prednizon in drugi sistemski steroidi se lahko uporabljajo za zdravljenje napadov astme in pomagajo ljudem pridobiti boljši nadzor astme. Steroidi se uporabljajo z drugimi zdravili za astmo, da bi nadzorovali nenadne in hude napade astme ali za zdravljenje dolgotrajne, težko krvavljive astme.

Včasih sistemski steroidi, kot je prednizon, jemljejo v visokih odmerkih nekaj dni. To se imenuje steroidni razpad. Lahko jih dajejo tudi v majhnem odmerku dnevno ali vsak drugi dan za dolgoročno kontrolo astme.

Poleg prednizona so še drugi sistemski steroidi, ki se uporabljajo pri zdravljenju astme

Medtem ko je dvodnevni tečaj ali “kratki razpad” ustnih steroidov, kot je prednizon, relativno varen, je pomembno dolgoročno izogibati steroidom, saj obstajajo možni resni neželeni učinki. Uporaba dodatnega kalcija lahko pomaga preprečiti osteoporozo ali redčenje kosti, kar je eden od stranskih učinkov dolgoročne uporabe steroidov.

Če pogosto potrebujete steroide za terapijo “reševanje”, lahko to kaže na slabo upravljanje nad vnetjem dihalnih poti ali nenehno izpostavljanje neželenim alergenom. V tem primeru se pogovorite s svojim zdravnikom o vdihavljenih protivnetnih zdravilih.

Vzemite oceno astme, da pridobite prilagojeni akcijski načrt

Da; Noč