prednizolon

Uporablja se za prednizolon

Terapevtski razred: Endokrini metabolni agent

Farmakološki razred: nadpoklicni glukokortikoid

Prednizolon je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za prednizolon je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na prednizolon ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije, ki so bile doslej izvedene, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost prednizolona pri otrocih. Vendar je pri pediatričnih bolnikih večja verjetnost, da imajo dolgotrajno uporabo prednizolon počasnejšo rast in težave s kostmi. Priporočenih odmerkov ne smemo preseči, bolnika pa je treba skrbno nadzorovati med zdravljenjem.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost prednizolona pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih verjetneje, da imajo težave z ledvicami in kostmi, povezane s starostjo, kar lahko zahteva previdnost in prilagoditev odmerka pri starejših bolnikih, ki prejemajo prednizolon.

Pred uporabo prednizolona

Študije pri ženskah kažejo, da to zdravilo predstavlja minimalno tveganje za dojenčka, kadar se uporablja med dojenjem.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete prednizolon, je posebno pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba prednizolona s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba prednizolona s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba prednizolona s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči povečano tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je z obema zdravilama lahko najboljša obravnava za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo prednizolona. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Prednizolon vzemite natančno po navodilu zdravnika. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. To lahko poveča možnost neželenih učinkov.

Prednizolon je opremljen z vstavkom za bolnika. Previdno preberite in sledite navodilom v vložku. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Prednizolon je treba jemati s hrano, da se izognete draženju želodca.

Ustno tekočino izmerite s posebno peroralno brizgo, ki je priložena pakiranju. Povprečna čajna žlička morda ne bo imela prave količine tekočine.

Če že dolgo uporabljate prednizolon, ne uporabljajte nenadoma, ne da bi se najprej posvetovali s svojim zdravnikom. Morda boste morali počasi zmanjševati odmerek, preden ga boste popolnoma ustavili.

Odmerek prednizolona bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke prednizolona. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek prednizolona, ​​ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Pravilna uporaba prednizolona

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Če boste dolgo jemali prednizolon, je zelo pomembno, da vas zdravnik na rednih obiskih preveri za morebitne neželene učinke, ki jih lahko povzroči prednizolon. Morda bodo potrebni preizkusi krvi ali urina, da bi preverili neželene učinke.

Uporaba prednizolona med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo prednizolona zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Uporaba prednizolona ali dolgotrajne uporabe zdravila lahko poveča tveganje za težave z nadledvično žlezo. Takoj se pogovorite s svojim zdravnikom, če med uporabo prednizolona uporabljate več kot enega od teh simptomov: zamegljen vid, omotico ali omedlevico, hiter, nepravilen ali udaren srčni utrip, povečana žeja ali uriniranje, razdražljivost ali nenavadna utrujenost ali šibkost.

prednizolon lahko povzroči več okužb kot običajno. Izogibajte se ljudem, ki so bolni ali imajo okužbe in pogosto umijte roke. Če ste izpostavljeni noricam ali ošpicam, takoj obvestite svojega zdravnika. Če začnete imeti zvišano telesno temperaturo, mrzlico, vneto grlo ali kakšen drug znak okužbe, takoj pokličite svojega zdravnika.

Prednizolon lahko pri nekaterih bolnikih povzroči spremembe v razpoloženju ali vedenju. Obvestite svojega zdravnika takoj, če imate depresijo, nihanje razpoloženja, napačen ali nenavaden občutek dobrega počutja, težave s spanjem ali sprememba osebnosti med jemanjem prednizolona.

Prednizolon lahko povzroči redčenje kosti (osteoporozo) ali počasno rast pri otrocih, če se uporablja dlje časa. Povejte svojemu zdravniku, če imate kostno bolečino ali če imate povečano tveganje za osteoporozo. Če vaš otrok uporablja prednizolon, povejte zdravniku, če menite, da vaš otrok ne raste pravilno.

Če že dolgo uporabljate prednizolon, povejte svojemu zdravniku o morebitnem dodatnem stresu ali strahu v življenju, vključno z drugimi zdravstvenimi težavami in čustvenim stresom. Vaš odmerek prednizolona boste morda morali spremeniti za kratek čas, medtem ko imate dodaten stres.

Previdnostni ukrepi Med uporabo prednizolona

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če med zdravljenjem ali po njem pride do zamegljenega vida, težav pri branju ali katere koli druge spremembe v vidu. Vaš zdravnik bo morda želel, da vas oči pregledajo okulisti (zdravnik oči).

Med zdravljenjem z zdravilom prednizolon nimajo nobenih imunizacij (cepiv) brez zdravniškega dovoljenja vašega zdravnika. Prednizolon lahko zmanjša odpornost vašega telesa in cepivo morda ne bo delovalo ali pa bi lahko prišlo do okužbe, ki naj bi preprečili cepivo. Poleg tega ne smete biti v bližini drugih oseb, ki živijo v vašem gospodinjstvu, ki prejemajo živa virusna vakcina, ker obstaja možnost, da bi lahko virus prenesli na vas. Nekateri primeri živih cepiv vključujejo ošpice, mumps, gripo (cepivo proti nosni gripi), poliovirus (oralna oblika), rotavirus in rdečko. Ne približujte se jim in ne ostanejo v isti sobi z njimi zelo dolgo. Če imate vprašanja o tem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate prednizolon. Prednizolon lahko vpliva na rezultate nekaterih kožnih testov.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Prednizolon neželeni učinki

prednizolon

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Vnetni pogoji prednizon, deksametazon, metilprednizolon, hidrokortizon, betametazon, dekadron

Astma, akutni albuterol, Ventolin, deksametazon, ProAir HFA, metilprednizolon, hidrokortizon

Bronhopulmonalna disflaza flutikazon, deksametazon, decadron, flovent, flovent HFA

Dermatitis flutikazon topik, topik triamcinolona, ​​lokalni hidrokortizon, topoksični doksepin, aktualni betametazon