predmenopavzna osteoporoza: tveganja menopavze in osteoporoze

Ali ste vedeli, da je osem od desetih ljudi, ki dobijo osteoporozo, ženske? Medtem ko se tveganje za nastanek osteoporoze pri ženskah poveča s starostjo – in menopavza je ključni dejavnik tveganja za osteoporozo – predmenopavzna osteoporoza ali izguba kosti, ki se zgodi pred menopavzo, ni redka in lahko povzroči boleče in izčrpne zlome.

Osteoporoza se nanaša na redčenje kosti ali zmanjšanje gostote kosti. Ko kosti postanejo tanjše, zlahka zlijo ali zlomijo. Za milijone starejših odraslih, večinoma žensk, lahko takšne dnevne dejavnosti kot stoječe, hojo in upogibanje zadostujejo za nastanek zlomljene kosti.

Premenopavzna osteoporoza ali osteoporoza, ki se pojavi pred menopavzo, je resnično tveganje za mnoge ženske. Ena študija žensk v starostni skupini je ugotovila, da je 2% že imelo osteoporozo. Drugih 15% je imelo znatno izgubo v kostni gostoti. Ta pogoj se imenuje osteopenija ali redčenje kosti.

Če se zlomi zgodi le prstom ali prstom, bi to bilo neprijetno, vendar ne omejujoče. Namesto tega osteoporoza vpliva na specifične kosti, ki nam omogočajo, da smo aktivni – kosti hrbtenice, zapestja, ramena, medenice in bokov. Ti zlomi lahko povzročijo resno omejitev in lahko povzročijo tudi deformacije, zlasti če vplivajo na hrbtenico.

Premenopavzna osteoporoza je lahko prisotna, čeprav ni znakov ali simptomov. Kako hitro kdo izgubi kost je odvisen od njenih posebnih dejavnikov tveganja. Ena ženska je lahko v svojih 40-ih ali 50-ih letih in ima zelo močne kosti brez znakov osteoporoze. Druga ženska je lahko v svojih 30-ih letih in ima zgodnje znake pred menopavze osteoporozo, vključno z zlomi.

Z osteoporozo vaše kosti sčasoma postanejo tanke dovolj, da se zlomijo ali zlomijo navidezno majhnih vzrokov. Na primer, se lahko potegnete čez razpok na pločniku in zlomite gleženj. Ali dvigovanje vrečke z lončeno prho lahko povzroči zlom zapestja.

Če se upadanje kostne gostote nadaljuje v obdobju od 10 do 20 let, kosti še naprej postajajo šibkejše, tanjše in lažje prekiniti. Medtem ko se prvi zlom običajno pozdravi, dokler so kosti tanke in šibke, bodo občutljive na več zlomov. Z več zlomov bo vaša bolečina povečala. Morda imate več težav pri pridobivanju in opravljanju dnevnih aktivnosti zaradi bolečine in togosti. Prav tako lahko postanejo očitne deformacije v hrbtenici (imenovane Dowagerjeva grba) in druga področja vašega telesa. Več zlomov bi lahko sčasoma povzročilo hudo invalidnost, nepremostljivost in celo smrt.