pompe bolezni

Razumevanje bolezni Pompe

Januar 2010

Bolezen Pompe (POM-pay), znana tudi kot bolezen glikogenega shranjevanja tipa II ali pomanjkanje kisline maltaze, je redka genetska motnja, ki povzroča globinsko mišično šibkost. Bolezen povzročajo mutacije v genu, ki telo daje navodila, da naredijo encim, imenovano kislina alfa-glukozidaza (GAA). Običajno telo uporablja ta encim za razgradnjo glikogena (shranjenega sladkorja) v glukozo (sladkor). Ampak pri boleznih Pompeja je GAA odsoten ali bistveno zmanjšan, kar povzroča, da se v telesnih tkivih kopičijo prekomerne količine glikogena, kar povzroči večjo škodo. Najbolj prizadete so srce in skeletne mišice.

Pompejska bolezen je avtosomno recesivno stanje, kar pomeni, da mora vsak staršec prizadetega posameznika prenesti kopijo mutiranega gena. To je del razloga, da je bolezen relativno redka in prizadene 1 na 40.000 ljudi.

Ugotovljene so bile dve vrsti Pompejeve bolezni: huda “infantilna” oblika in milejša oblika “poznega nastopa”. Infantilna oblika bolezni se ponavadi pojavi v prvih mesecih življenja in hitro napreduje, huda mišična oslabelost, srčno popuščanje in pogosto smrt pred 1. ali 2. letom starosti. Občasna oblika bolezni (imenovana tudi mladostniška / odrasla oblika), ki se po zaĖetku zaĖetka in počasi napreduje. Pomanjkanje mišic je primarni simptom, srce pa je običajno prihranjeno. Pričakovana življenjska doba se običajno skrajša zaradi slabosti dihalnih (dihalnih) mišic pri ljudeh s to obliko bolezni.

Bolezen Pompeja se diagnosticira s presejanjem skupnih mutacij v GAA genu, z merjenjem ravni encima GAA v vzorcu krvi ali z mišično biopsijo. Ko dobite diagnozo, se priporoča posvetovanje z genetikom in presejanje drugih družinskih članov.

Ameriška uprava za hrano in zdravila je odobrila alglukozidazo alfa (Myozyme) 1 za uporabo pri bolnikih s Pompejevo boleznijo. Vrsta encimsko nadomestne terapije, Myozyme je oblika GAA-encima, ki je v motnji odsoten ali zmanjšan. Zdravilo se običajno daje v obliki intravenske infuzije vsak drugi teden. Myozyme je bil izjemno uspešen pri obračanju poškodbe srčnih mišic in pri krepitvi pričakovane življenjske dobe pri tistih z infantilno obliko bolezni. Vendar je terapija v skeletnih mišicah manj učinkovita.

1 Imena blagovnih znamk, ki so vključena v to knjižico, so na voljo samo kot primeri, njihova vključitev pa ne pomeni, da te izdelke podpiše ali katera koli druga agencija. Tudi če določena blagovna znamka ni omenjena, to ne pomeni ali pomeni, da izdelek ni zadovoljiv.

Ljudje z boleznimi Pompeja potrebujejo visoko specializirano oskrbo različnih strokovnjakov, še posebej, ker bolezen napreduje.

V zadnjih dveh desetletjih so raziskovalci iz Nacionalnega inštituta za artritis in bolezen mišičnoskeletnih bolezni in kože (NIAMS), dr. Paul Plotz, vodje oddelka NIAMS za artritis in revmatizem ter skupine znanstvenikov v svojem laboratoriju pod vodstvom dr. Nine Raben , so naredili pomembne korake k našemu razumevanju Pompejeve bolezni. Čeprav je bilo prvotno upati, da lahko encimsko nadomestno zdravljenje pozdravi bolezen Pompeja, je skupina NIAMS odkrila, da je skeletna mišica odporna na zdravljenje. Ta ugotovitev je bila narejena v mišjih modelih bolezni, ki so nastale v laboratoriju; te modele zdaj uporabljajo po vsem svetu znanstveniki, vključeni v raziskovanje in razvoj Pompejevih terapij.

Skupina se trenutno osredotoča na uporabo novih informacij za izboljšanje zdravljenja odpornih mišičnih vlaken. Te študije delno financira sporazum o sodelovanju in raziskavah (CRADA) z družbo Genzyme, ki proizvaja Myozyme.

Skupina NIAMS je nedavno odkrila nove sledi, povezane s celičnimi napakami pri Pompejevi bolezni. V mnogih celicah skeletnih mišic so ugotovili strukture v številnih celicah s skeletnimi mišicami pri bolnikih s pompo in miši, ki so se izkazale za velike zbirke celičnih ostankov, ki jih je treba dostaviti in predelati v lizosomih, reciklažnih centrov celice. Ta ostanki bi bili običajno prebavljeni v lizosomih v gradnike, ki jih celica uporablja za ohranjanje oblike-aminokislin, da bi zgradili beljakovine, sladkorje, kot je glukoza, da bi zagotovili energijo, in maščobne kisline, da bi zgradili membrane in zagotovili energijo. Ugotovili so, da niso bili zgolj lizosomi, napolnjeni z glikogenom, ki jih ni bilo mogoče razkosati, toda drugi materiali so bili zgrajeni zunaj in niso mogli doseči mesta reciklaže. Ta struktura je izgledala kot vrsta materiala, ki se običajno prenaša na lizosom z izjemnim sistemom, imenovanim “avtofagija”, kar dobesedno pomeni “samo-jedo”. Ta sistem vzame izrabljene celične dele za dobavo lizosomov za recikliranje. Dr. Raben je ugotovil, da ta sistem pobiranja in recikliranja v pompe skeletnih mišicah ne deluje pravilno in zdi se, da so centri za poudarjene recikliranje preobremenjeni. Skupina NIAMS trenutno preizkuša nove strategije za posredovanje pri boleznih Pompeja z raziskovanjem načinov modulacije avtofagnih strojev.

Poslanstvo Nacionalnega inštituta za artritis in bolezen mišičnoskeletnih in kožnih bolezni (NIAMS), ki je del ameriškega ministrstva za zdravje in humanitarne službe, je podpirati raziskave vzrokov, zdravljenja in preprečevanja artritisa in mišično-skeletnega sistema in kožne bolezni; usposabljanje osnovnih in kliničnih znanstvenikov za izvedbo te raziskave; ter širjenje informacij o napredku raziskav pri teh boleznih. Informacijska služba NIAMS je javna storitev, ki jo sponzorira NIAMS, ki zagotavlja zdravstvene informacije in informacije. Dodatne informacije so na voljo na spletni strani NIAMS atniams.theernment.

(vladavina) -Nacionalna agencija za medicinske raziskave – je primarna zvezna agencija za vodenje in podpiranje osnovnih, kliničnih in translacijskih medicinskih raziskav ter preučuje vzroke, zdravljenje in zdravljenje tako za skupne kot za redke bolezni.

V tej publikaciji so informacije o zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje zdravstvenega stanja, o katerem govorimo tukaj. Ko smo objavili to publikacijo, smo vključili najnovejše (točne) informacije, ki so na voljo. Občasno se sproščajo novi podatki o zdravilih.

INFO- (463-6332);

Droge @ ataccessdata./scripts/cder/drugsat. Drugs @ je katalog, ki ga je mogoče najti, in ga odobrijo.

/ nchs

1 krog AMS; Bethesda, MD 20892-3675; Telefon: 301-495-4484; 877-22-NIAMS (877-226-4267); TTY: 301-565-2966; Faks: 301-718-6366; E-pošta: .theernment; niams.theernment

10-7581