polimorfni izbruh svetlobe

Polimorfni izbruh svetlobe, znan tudi kot polimorfni izbruh svetlobe, je srbeč izpuščaj, ki ga povzroča izpostavljenost soncu pri ljudeh, ki so razvili občutljivost za sončno svetlobo (svetlobna občutljivost). Izpuščaj se ponavadi pojavi kot rdeče, drobne udarec ali rahlo zvišane madeže kože.

Polimorfni izbruh svetlobe se najpogosteje pojavlja spomladi in zgodnjem poletju, ko se izpostavljenost osebe sončni svetlobi povečuje. Ponavljajoče epizode so manj verjetne, kot poleti napredujejo, vendar se polimorfni izbruh svetlobe pogosto ponavlja vsako leto po prvem incidentu.

Čeprav se polimorfni izbruh svetlobe ponavadi ne odziva samostojno, bodo morda potrebna zdravila za zdravljenje hudih ali vztrajnih primerov. Ukrepi za zaščito kože pred izpostavljanjem soncu ali zdravljenju svetlobe lahko preprečijo ponavljajoče se epizode polimorfnega izbruha svetlobe.

Izraz “izbruh” se nanaša na izpuščaj, ki se običajno pojavi v nekaj minutah na uro – ali včasih v nekaj dneh – po izpostavljenosti sončni svetlobi. Izpuščaj se ponavadi pojavi na območjih telesa, ki so ponavadi pokriti pozimi, vendar so izpostavljeni poleti: zgornji prsni koš, sprednji del vratu in roke.

Značilnosti izpuščaja lahko vključujejo

Redki ljudje lahko imajo druge znake ali simptome, kot so zvišana telesna temperatura, mrzlica, glavobol ali slabost. Ti pogoji so lahko posledica povezanih sončnih opeklin in ne polimorfnega izbruha svetlobe.

Številni pogoji – vključno z nekaterimi resnimi boleznimi – lahko povzročijo kožne izpuščaje s podobnimi nastopi. Pomembno je, da dobite hitro diagnozo in ustrezno zdravljenje.

Kdaj naj najdem zdravnika

UV-sevanje

Natančen vzrok polimorfnega izbruha svetlobe ni dobro razumljen. Izpuščaj se pojavi pri ljudeh, ki so razvili občutljivost za sestavine sončne svetlobe in še posebej ultravijolično (UV) sevanje iz sonca ali drugih virov, kot so solarij ali solinarske svetilke. Ta občutljivost se imenuje fotosenzibilnost. Fotosenzitivnost povzroči aktivnost imunskega sistema, ki povzroča sončno svetlobo, ki povzroča vnetje in izpuščaj.

UV-sevanje je valovna dolžina sončne svetlobe v območju, ki je prekratko za človeško oko. UV svetlobo, ki doseže zemljo, je razdeljena na dve valovni dolžini – ultravijolični (UVA) in ultravijolični (UVB).

Fotosenzibilnost

Oseba s svetlobno občutljivostjo lahko reagira na obe vrsti UV-sevanja. Čeprav UVB ne prodre skozi steklo, UVA. Zato izpostavljenost sončni svetlobi skozi okna lahko pri nekaterih ljudeh povzroči odzivnost na svetlobo.

Kaj lahko narediš

Občutljivost na sončno svetlobo se zmanjša z večkratno izpostavljenostjo polimorfnemu izbruhu svetlobe. Zato obstajajo nekatere predvidljive značilnosti polimorfnega izbruha svetlobe

Kaj pričakovati od svojega zdravnika

Čeprav lahko vsakdo razvije polimorfno izpuščanje svetlobe, je več dejavnikov povezano s povečanim tveganjem za stanje

Kaj lahko storite v tem času?

Verjetno boste začeli z videnjem svojega družinskega zdravnika ali zdravnika za primarno zdravniško pomoč, vendar se vam lahko posvetuje s specialistom za kožne bolezni (dermatolog).

Fizični izpit

Ker so sestanki lahko kratki in ker je pogosto veliko razlogov za kritje, je dobra ideja, da pridete dobro pripravljeni. Tukaj je nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pripraviti na sestanek in kaj pričakovati od svojega zdravnika.

Vaš čas s svojim zdravnikom je omejen, zato pripravljanje seznama vprašanj vam lahko pomaga, da kar najbolje izkoristite svoj čas. Za polimorfno izbruhanje svetlobe so nekatera osnovna vprašanja, ki jih morate vprašati zdravnika

Vaš zdravnik vam bo postavil nekaj vprašanj o vaših simptomih in vaši zdravstveni anamnezi. Bodite pripravljeni odgovoriti na naslednje

Izogibajte se sončni izpostavljenosti, kadar je to mogoče. Če se ne morete izogniti soncu, uporabite zaščito proti soncu s širokim spektrom s sredstvom za preprečevanje sunka najmanj 15 let. S sončnim žarkom lepo primite kremo za sončenje in ponovite vsakih dveh urah – ali bolj pogosto, če plavate ali pihate.

Vaš zdravnik lahko najverjetneje naredi diagnozo polimorfnega izbruha svetlobe na podlagi fizičnega izpita in odgovorov na vprašanja. Za potrditev diagnoze ali izključitev drugih pogojev so potrebni laboratorijski testi.

Vaš zdravnik bo opravil izpit za preverjanje vašega splošnega zdravja. Še posebej bo on ali ona preučila izpuščaj in stanje vaše kože na drugih mestih.

Zdravnik vam lahko naroči enega od naslednjih testov, če diagnoza ni zanesljiva, izpuščaj se ne reši s pričakovano hitrostjo, ali obstaja razlog, da sumite na drugo stanje, ki povzroča izpuščaj. Testi lahko vključujejo

Vaš zdravnik bo morda moral izključiti druge motnje, ki jih zaznamujejo svetlobne kožne reakcije. Ti pogoji vključujejo

Polimorfno zdravljenje z izbruhom lusk običajno ni potrebno, ker se izpuščaj običajno umakne sama v nekaj dneh do tedna ali več.

Diagnostični testi

Vaš zdravnik vam lahko predlaga svetlobno terapijo (fototerapijo), da preprečite sezonske epizode polimorfnega izbruha svetlobe. Fototerapija izpostavlja vašo kožo majhnim odmerkom UVA ali UVB svetlobe, kar vam pomaga, da je vaša koža manj občutljiva na svetlobo – v bistvu nadzorovana različica povečane izpostavljenosti, ki jo boste imeli v poletnih mesecih.

Druge svetlobno pogojene razmere

Ena vrsta svetlobne terapije psoralen plus ultraviolet A (PUVA) združuje UVA z uporabo zdravila, imenovane psoralen, zaradi česar je koža bolj občutljiva na to svetlobo. Kratkoročni stranski učinki tega zdravljenja lahko vključujejo slabost, glavobol in srbenje.

Droge

Fototerapija

Mehanizmi samooskrbe, ki lahko zmanjšajo srbenje v zvezi s polimorfnim izbruhom svetlobe, vključujejo

Da bi zmanjšali verjetnost ponavljajočih se epizod polimorfnega izbruha svetlobe, upoštevajte naslednje varnostne ukrepe

Obiščite svojega zdravnika