polietiazid

Terapevtski razred: kardiovaskularni agent

Uporablja se za poliatiazid

Farmakološki razred: diuretik

Kemijski razred: tiazid

Polietiazid se uporablja tudi sam ali skupaj z drugimi zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka (hipertenzije). Visok krvni tlak poveča delovno obremenitev srca in arterij. Če traja dlje časa, srce in arterije morda ne bodo pravilno delovale. To lahko poškoduje krvne žile v možganih, srcu in ledvicah, kar povzroči kap, srčno popuščanje ali odpoved ledvic. Visok krvni tlak lahko poveča tudi tveganje za srčni napad. Te težave so lahko manj verjetne, če krvni tlak nadzorovamo.

Polietiazid je tiazidni diuretik (tableta za vodo). Zmanjšuje količino vode v telesu s povečanjem pretoka urina, kar pomaga zniževati krvni tlak in odstraniti odvečno tekočino (edem).

Polietiazid je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za poliatiazid je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na poliatiazid ali katerokoli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pred uporabo poliatiazida

Ustrezne študije o starostnem odnosu na učinke poliatiazida pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Podatkov o starosti glede učinkov poliatiazida pri geriatričnih bolnikih ni na voljo. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo starostno povezano ledvično bolezen, kar lahko zahteva prilagoditev odmerka pri bolnikih, ki prejemajo poliatiazid.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Pri jemanju poliatiazida je posebno pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba poliatizida s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba poliatizida s katerokoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo poliatiazida. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Poleg uporabe poliatiazida lahko zdravljenje zaradi visokega krvnega tlaka vključuje tudi nadzorovanje telesne teže in spremembe v vrstah živil, ki jih jemate, zlasti živil z natrijem ali kalijem. Vaš zdravnik vam bo povedal, katere od teh so najpomembnejše za vas. Pred spreminjanjem prehrane se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Mnogi bolniki z visokim krvnim tlakom ne bodo zaznali nobenih znakov težave. Pravzaprav se mnogi bolniki počutijo normalne. Zelo pomembno je, da zdravilo vzamete natančno po navodilih in da obdržite sestanke s svojim zdravnikom, tudi če se počutite dobro.

poliatiazid ne bo ozdravil visokega krvnega tlaka, vendar ga pomaga nadzorovati. Še naprej ga jemati, kot je bilo navedeno, če pričakujete znižanje krvnega tlaka in ga zadržite. Morda boste morali do konca svojega življenja zdraviti visok krvni tlak. Če se visok krvni tlak ne zdravi, lahko povzroči resne težave, kot so srčno popuščanje, bolezni krvnih žil, kapi ali bolezni ledvic.

Pri različnih bolnikih bo odmerek poliatiazida drugačen. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke poliatiazida. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če zamudite odmerek poliatiazida, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Pravilna uporaba poliatiazida

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preverja vaš napredek na rednih obiskih, da zagotovi, da poliatiazid deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Če jemljete poliatiazid, se pojavite pri enem od naslednjih simptomov: konvulzije ali napadi, zmanjšan urin, zaspanost, suha usta, pretirana žeja, bolečine v mišicah ali krči, slabost ali bruhanje, zvišan srčni utrip ali impulz ali nenavadna utrujenost ali šibkost. To so lahko simptomi stanja, ki se imenuje hipokalemija ali nizek kalij.

poliatiazid lahko povzroči vrtoglavost nekaterih ljudi. Ne vozite, ne uporabljajte strojev ali ne storite drugega, kar bi lahko bilo nevarno, če ste omotični.

Pitje alkoholnih pijač lahko poslabša tudi omotico. Med jemanjem zdravila Polythiazide pazite, da omejite količino alkohola, ki ga pijete.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Med uporabo poliatiazida

Dostopnost je prekinjena

Kategorija nosečnosti D Pozitivni znaki tveganja

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Visok krvni tlak lizinopril, amlodipin, metoprolol, hidroklorotiazid, losartan, furosemid, atenolol, lasix, norvasc, diovan, valsartan, enalapril

Neželeni učinki poliatiazida

polietiazid

Edema hidroklorotiazid, furosemid, lasix, spironolakton, triamteren, klortalidon, aldakton, bumetanid, torsemid, metolazon, diazid, bumex