podophyllum: uporaba, neželeni učinki, interakcije in opozorila

Mandrake, Citron Sauvage, Citronnier, Devil’s Apple, Duck’s Foot, Ground Lemon, Himalayan Mayapple, Hog Apple, Indijski Apple, Indijski Podophyllum, Ipcacuanha de la Caroline, Mandrake, Mayapple, Pa Giao Lian, Pied de Canard, Podófilo, Pod .. ; Oglejte si vsa imena: Mandrake, Citron Sauvage, Citronnier, Devil’s Apple, Duck’s Foot, Ground Lemon, Himalayan Mayapple, Hog Apple, Indijski Apple, Indijski Podophyllum, Ipcacuanha de la Caroline, Mandrake, Mayapple, Pa Giao Lian, Pied de Canard, Podophyll, Podophyllum emodi, Podophyllum hexandrum, Podophyllum peltatum, Pomme de Mai, Raccoon Berry, Sinopodophyllum emodi, Umbrella rastlin, Vegetable Calomel, Podophyll emati, Podophyllum peltées, Podophylle Indio, Podophyll en Bouclier, Podophyll Pelati Rhizoma / Zelenjavni živo, divje limone, divje mandreke; Skrij imena

Podophyllum je rastlina. Rojena in podzemna stebla (rhizome) se uporabljajo za izdelavo zdravil; Podophyllum je močno strupen, če ga jemljejo usta. Kljub temu nekateri ljudje vzamejo peroralno za rumeno kožo (zlatenico), bolezni jeter, zvišano telesno temperaturo, sifilis, izgubo sluha in rakom. Podophyllum se uporablja tudi za praznjenje črevesja, ubijanje parazitskih črv v črevesju in preprečevanje zmekebita. Nekatere ženske vzamejo za splav; Podophyllum se uporablja kot odvajalo. (Bila je sestavina v Carterjevih tablah za jetrno ječino.) Zaradi varnostnih razlogov je bila odstranjena s trga; Podophyllum se nanaša neposredno na kožo za odstranitev bradavic, vključno z bradavicami na plodu in spolno prenosljivimi (veneričnimi) bradavicami. Uporablja se tudi lokalno za zdravljenje predkanceraznih belih madežev na jeziku in ustih (peroralna dlakav leukoplakija); Intravaginalno, podophyllum se uporablja za zdravljenje ginekoloških okužb.

Podophyllum lahko prekine kopičenje celic in novo rast. Lahko ima tudi odvajalne učinke.

Verjetno učinkovita; Genitalne bradavice. Uporaba podophyllum smole, imenovane tudi podophyllin, kot 10% do 25% suspenzije v tinkturi benzoina ali kot 2% do 4% gela neposredno na prizadeto področje, je učinkovito za odstranjevanje bradavic, ki jih povzroča humani papilomavirus. Vendar se običajno uporablja podophyllotoxin (podofilox, Condylox), kemikalija, ugotovljena v zdravilu podophyllum in zdravilo, odobrena s FDA, ker je manj strupena in je lahko učinkovitejša. Vendar nekatere raziskave kažejo, da je uporaba 20% podophyllum smole enako učinkovita kot 8% raztopin podofilotoksina ali kolhicina za odstranjevanje penilnega bradavic; Nezadostni dokazi; Corns. Zgodnje raziskave kažejo, da uporaba patenta (Canthacur PS), ki vsebuje kanartidin, salicilno kislino in 5% podophyllum smolo na prizadeto območje po odstranitvi koruze, lahko očisti koruza brez povzročanja brazgotin; Bele obliže, ki rastejo na jeziku (dlakav leukoplakija). Zgodnje raziskave kažejo, da lahko ena sama uporaba 25% podophyllum smole v tinkturi benzoina na prizadeto območje pomaga zdraviti rane, ki jih povzroča dlakav leukoplakia. Druge raziskave kažejo, da je dodajanje aciklovirne kreme na 25% podophyllum smole učinkovitejše od 25% samo podophyllum smole za zdravljenje oralne levkoplakije; Težave z jetri; Rak; Drugi pogoji. Potreben je več dokazov za oceno učinkovitosti podofiluma za te uporabe.

Kadar jih uporabljajo zdravstveni delavci z nizko koncentracijo do neprekinjene kože, je podophyllum MOGOČNO VARNO za večino ljudi. Očistiti ga je treba v 4 do 6 urah. Podophyllum se ne sme uporabljati v višjih koncentracijah ali na velikih delih telesa. Se absorbira skozi kožo in lahko povzroči enake resne škodljive učinke kot jemanje podophyllumom po ustih. Podophyllotoxin, kemikalija, ugotovljena v podophyllum, je varnejša in je večinoma nadomestila podophyllum kot zdravljenje; Podophyllum je v primerjavi z velikimi površinami telesa, če jemljete v ustih ali nanesite na kožo v večjih koncentracijah, VELIKOST NE VARNO. To je strupeno. Lahko povzroči slabost, bruhanje, omotico, glavobol, krče, zvišano telesno temperaturo, vizualne spremembe in halucinacije, nizek krvni tlak, težave s kostnim mozgom, paralizo, komo, težave z jetri in težave z ledvicami. Za pojav simptomov zastrupitve lahko traja do 13 ur. Poročali so o nekaterih smrtnih primerih po jemanju podophyllum po usta ali nanjo na kožo v velikih količinah. Zastrupitev s podoliljem je bila v nekaterih primerih uspešno zdravljena z aktivnim ogljem; Posebni previdnostni ukrepi in opozorila: Nosečnost in dojenje: VROČNO NEVARNOST jemati podophyllum z usti ali ga nanesite na kožo, če ste noseči. Pri dojenčkih, katerih matere so med nosečnostjo uporabljale podophyllum, so poročali o smrti in večkratnih poškodbah pri rojstvu; V primeru dojenja je tudi VELIKO NEVARNO za uporabo s podophyllumom. Strupi v podophyllumu lahko ogrozijo vas in vašega dojenčka.

Trenutno nimamo podatkov za interakcije PODOPHYLLUM

V znanstvenem raziskovanju so preučevali naslednje odmerke; UPORABLJENO NA SKI; Zdravila Podophyllum se ne sme uporabljati za samozdravljenje. Pokrivanje prevelike kože z podophyllumom ali nanjo na zlomljeno kožo povečuje možnost zastrupitve. Varnejša je uporaba podofilotoksina (ena od kemikalij v podophyllum); Za genitalne bradavice, ki jih povzroča humani papiloma virus (HPV): 0,5-odstotni gon za podophyllotoxin gel dvakrat na dan tri dni zaporedoma in ponovite za dva do štiri cikla. Podophyllotoxin je kemikalija, vzeta iz podophyllum. Podofilotoksin (podofiloks, kondiloks) je zdravilo, odobren s FDA. Podofilotoksin je lahko bolj učinkovit kot podophyllum in je manj strupen.

Reference

Agrawala, P. K., Mittal, A., Bala, M. in Goel, H. C. Mitohondrijsko vpletanje v apoptozo, ki jo povzroča RP-1 v celicah U 87. Biomed.Pharmacother. 200; 58 (2): 129-135.

Akdemir, O., Bilkay, U., Tiftikcioglu, Y. O., Ozek, C., Yan, H., Zhang, F. in Akin, Y. Nova alternativa pri zdravljenju kalusa. J Dermatol 201; 38 (2): 146-150.

Bakardzhiev, I. in Kovachev, E. [Primerjalna ocena metod zdravljenja Condylomata acuminata]. Akush.Ginekol. (Sofija) 201; 50 (4): 45-51.

Batista, C. S., Atallah, A. N., Saconato, H. in da Silva, E. M. 5-FU za genitalne bradavice pri neimunokompromiranih posameznikih. Cochrane.Database.Syst.Rev. 201; (4): CD006562.

Bedows, E. in Hatfield, G. M. Raziskava protivirusne aktivnosti Podophyllum peltatum. J Nat Prod 198; 45 (6): 725-729.

Botachini, D. D. G., Valente, M. N., Lascasa, R. C., Batista, K. J. in Rodrigues, D. L. G. Terapevtika cervikovaginalne okužbe z ljudmi papilomavirusom. Randomizirana študija s štirimi zdravili [Tratamento da infecçà £ o por papilomavirus humano (HPV). Estudo aleatorizado com quatro fármacos]. J Bras Ginecol 199; 103 (6): 205-210.

Toda P. P. Herbalna zastrupitev, ki so jo povzročili prešuštniki ali napačni nadomestki. J Trop.Med Hyg. 199; 97 (6): 371-374.

Chamberlain, M. J., Reynolds, A. L. in Yeoman, W. B. Medicinski memorandumi. Toksični učinek aplikacije podophyllum v nosečnosti. Br.Med.J. 8-12-197; 3 (823): 391-392.

Chang, L. W., Yang, C. M., Chen, C. F. in Deng, J. F. Eksperimentalna poophyllotoxin (bajiaolian) zastrupitve: I. Učinki na živčni sistem. Biomed.Environ.Sci 199; 5 (4): 283-292.

Chang, L. W., Yang, C. M., Chen, C. F. in Deng, J. F. Eksperimentalna poophyllotoxin (bajiaolian) zastrupitve: II. Vplivi na jetra, črevesje, ledvice, trebušno slinavko in testise. Biomed.Environ.Sci 199; 5 (4): 293-302.

Chattopadhyay, S., Bisaria, V. S., Panda, A. K. in Srivastava, A. K. Citotoksičnost in vitro proizvedene podophyllotoxin iz Podophyllum hexandrum na človeški rakalni celični liniji. Nat.Prod.Res. 200; 18 (1): 51-57.

Chen, MC, Pan, SL, Shi, Q., Xiao, Z., Lee, KH, Li, TK in Teng CM QS-ZYX-1-61 inducirajo apoptozo skozi topoizomerazo II v človeške plazemske celice celice raka A549. Rak Sci 201; 103 (1): 80-87.

Chengniu, W., Zhonghua, W., Yu, Z., Chunyan, N., Xiaodong, Z. in Li, Z. Sinteza in ocena citotoksičnosti novih derivatov podophyllotoxin. Arch.Parm (Weinheim) 201; 344 (11): 735-740.

Chernysheva, NB, Tsyganov, DV, Filchenkov, AA, Zavelevich, MP, Kiselyov, AS, Semenov, RV, Semenova, MN in Semenov, VV Sinteza in primerjalna ocena 4-oksa- in 4-aza-podofilotoksinov kot antiproliferativne mikrotubule destabilizatorji. Bioorg.Med.Chem Lett. 4-1-201; 22 (7): 2590-2593.

Chou, S. L., Chou, M. Y., Kao, W. F., Yen, D. H., Huang, C. I. in Lee, C. H. Prenehanje rasti nohtov po bajialski zastrupitvi. Clin Toxicol. (Phila) 200; 46 (2): 159-163.

CostaPinto, L., Grassi, M.F., Serravalle, K., Travessa, A.C., Olavarria, V.N. in Santiago, M.B. Giant so razširili kondilomatozo v SLE. Lupus 201; 21 (3): 332-334.

Coward, J. I., Ding, N. L., Feakins, R., Kocher, H., Popat, S. in Szlosarek, P. W. Oviranje kemoterapije v črevesni pljučnici majhnih celic: primer poročila. Med.Oncol. 201; 29 (4): 2623-2625.

Dedo, H. H. in Jackler, R. K. Laringealni papilom: rezultati zdravljenja s CO2 laserom in podophyllumom. Ann.Otol.Rhinol.Laryngol. 198; 91 (4 Pt 1): 425-430.

Dorsey, K. E., Gallagher, R. L., Davis, R. in Rodman, O. G. Histopatološke spremembe v condylomata acuminata po uporabi podophyllum. J.Natl.Med.Assoc. 198; 79 (12): 1285-1288.

Ekonomou, MA, Andersson, S., Vasilcanu, D., All-Ericsson, C., Menu, E., Girnita, A., Girnita, L., Axelson, M., Seregard, S. in Larsson, O Oralni picropodofilin (PPP) dobro prenašamo in vivo in zavira izražanje IGF-1R in rast uvealnega melanoma. Acta Ophthalmol. 200; 86 Teza 4: 35-41.

Fait, T., Dvorak, V., Skrivanek, A., Rokyta, Z. in Pilka, R. [Epidemiologija genitalnih bradavic pri ženskah v Češki republiki]. Ceska.Gynekol. 201; 77 (4): 360-363.

Gilson, RJ, Ross, J., Maw, R., Rowen, D., Sonnex, C. in Lacey, CJ Multicentrično, randomizirano, dvojno slepo, s placebom nadzorovano študijo krioterapije proti krioterapiji in podofilotoksin kremo kot zdravljenje zunanje anogenitalne bradavice. Sex Transm.Infect. 200; 85 (7): 514-519.

Goel, H. C., Prasad, J., Sharma, A. in Singh, B. Antitumour in radioprotektivno delovanje Podophyllum hexandrum. Indijski J Exp Biol 199; 36 (6): 583-587.

Gombos, DS, Hungerford, J., Abramson, DH, Kingston, J., Chantada, G., Dunkel, IJ, Antoneli, CB, Greenwald, M., Haik, BG, Leal, CA, Medina-Sanson, A. , Schefler, AC, Veerakul, G., Wieland, R., Bornfeld, N., Wilson, MW in Yu, CB Sekundarna akutna mielogena levkemija pri bolnikih z retinoblastomom: ali je kemoterapija dejavnik? Oftalmologija 200; 114 (7): 1378-1383.

Gowdey, G., Lee, R. K. in Carpenter, W. M. Zdravljenje HIV-vezanih levkoplakij s 25-odstotno raztopino podophyllum smole. Oralna Surg.Oral Med.Oral Pathol.Oral Radiol.Endod. 199; 79 (1): 64-67.

Jernberg-Wiklund, H. in Nilsson, K. Kontrola apoptoze pri človeškem multiple-mielomu z insulinom podobnim rastnim faktorjem I (IGF-I). Adv.Cancer Res 200; 97: 139-165.

Kacar, N., Tasli, L., Korkmaz, S., Ergin, S. in Erdogan, B. S. Kantharidin-podofilotoksin-salicilna kislina v primerjavi z krioterapijo pri zdravljenju plantarnih bradavic: randomizirana prospektivna študija. J Eur Acad.Dermatol Venereol. 201; 26 (7): 889-893.

Kaipiainen-Seppanen, O., Savolainen, E., Elfving, P. in Kononoff, A. [Neželeni učinki mišic citotoksičnega zdravila, ki vsebujejo podofilotoksin, s simvastatinom]. Duodecim 200; 125 (7): 788-791.

Kao, W. F., Hung, D. Z., Tsai, W. J., Lin, K. P., Deng, J. F. Podophyllotoxin intoksikacija: toksični učinek Bajiaolian v zeliščni terapiji. Hum.Exp.Toxicol. 199; 11 (6): 480-487.

Karol, M. D., Conner, C. S., Watanabe, A. S. in Murphrey, K. J. Podophyllum: domnevna teratogenost iz topične uporabe. Clin.Toxicol. 198; 16 (3): 283-286.

Keefe, D., Lees, J., in Horvath, N. Palifermin za peroralni mukozitis v visokem odmerku kemoterapije in presaditev matičnih celic: Royal Adelaide Hospital Cancer Center izkušnje. Podpora. Cancer Rare 200; 14 (6): 580-582.

Komericki, P., Akkilic-Materna, M., Strimitzer, T. in Aberer, W. Učinkovitost in varnost imikvimoda proti podofilotoksinu pri zdravljenju anogenitalnih bradavic. Sex Transm.Dis. 201; 38 (3): 216-218.

Kumar, A., Kumar, V., Alegria, A. E. in Malhotra, S. V. Sintetična in aplikativna perspektiva azapodofilotoksinov: alternativni odri podofilotoksina. Curr Med.Chem 201; 18 (25): 3853-3870.

Kumar, I. P. in Goel, H. C. Kelacija železa in sorodne lastnosti Podophyllum hexandrum, možna vloga pri radiološki zaščiti. Indijski J Exp Biol 200; 38 (10): 1003-1006.

Kumar, M., Shanmugham, A., Prabha, S., Adhisivam, B., Narayanan, P. in Biswal, N. Trajne nevrološke posledice po naključnem vnosu podofilina. J Child Neurol. 201; 27 (2): 209-210.

Larsen, A., Petersson, I. in Svensson, B. Podophyllum derivati ​​(CPH 82) v primerjavi s placebom pri zdravljenju revmatoidnega artritisa. Br.J.Rheumatol. 198; 28 (2): 124-127.

Martin, L. K., Rubin, A. I., Theocharous, C. in Murrell, D. F. Podophyllin reakcija, ki posnema Bowenovo bolezen pri bolniku z blodnjami verrukoze. Clin Exp.Dermatol 200; 33 (4): 443-445.

Melgoza, F., Narula, N. in Wu, M.L. Docetaksel povzročil mitotični zastoj v epiteliju žolčnika: doslej neprijavljen pojav. Int J Surg.Pathol. 200; 16 (2): 186-188.

Mittal, A., Pathania, V., Agrawala, P. K., Prasad, J., Singh, S. in Goel, H. C. Vpliv Podophyllum hexandrum na endogeni antioksidativni obrambni sistem pri miših: možna vloga pri radiološki zaščiti. J Etnofarmakol. 200; 76 (3): 253-262.

Moher, L. M. in Maurer, S. A. Toksičnost podophyllum: poročilo o primerih in pregled literature. J.Fam.Pract. 197; 9 (2): 237-240.

Moraes, R. M., Bedir, E., Barrett, H., Burandt, C., Jr., Canel, C. in Khan, I. A. Vrednotenje pristopov Podophyllum peltatum za proizvodnjo podofilotoksina. Planta Med 200; 68 (4): 341-344.

Moura, MD, Guimaraes, TR, Fonseca, LM, de, Almeida Pordeus, I in Mesquita, RA Naključna študija kliničnega preskušanja za oceno učinkovitosti lokalnih aplikacij podofilinske smole (25%) proti smola podophyllin (25%) skupaj z aciklovir kremo (5%) pri zdravljenju peroralnih kosmičev levkoplakia. Oralna Surg.Oral Med.Oral Pathol.Oral Radiol.Endod. 200; 103 (1): 64-71.

Moura, M. D., Haddad, J. P., Senna, M. I., Ferreira e Ferreira in Mesquita, R. A. Nov protokol za lokalno zdravljenje peroralnih levkoplakij. Oralna Surg.Oral Med.Oral Pathol.Oral Radiol.Endod. 201; 110 (5): 611-617.

Owatari, S., Otsuka, M., Uozumi, K., Takeshita, T. in Hanada, S. Dva primera sekundarne akutne mieloične levkemije, ki spremljajo odrasle T-celično levkemijo / limfom. Int J Hematol. 200; 85 (1): 32-35.

Paeschke, K. D. [Radio-kemoterapija karcinoma materničnega vratu. I. klinični del]. Strahlentherapie. 197; 151 (4): 311-317.

Passarella, D., Giardini, A., Peretto, B., Fontana, G., Sacchetti, A., Silvani, A., Ronchi, C., Cappelletti, G., Cartelli, D., Borlak, J., in Danieli, B. Zaviralci polimerizacije tubulina: sinteza in biološka ocena hibridov vindolina, anhidrovinblastina in vinorelbina s tiokolikicinom, podofilotoksinom in bakatinom III. Bioorg.Med.Chem 6-1-200; 16 (11): 6269-6285.

Prakash, H., Ali, A., Bala, M. in Goel, H. C. Protipožarni učinki Podophyllum hexandrum (RP-1) proti lipopolisaharidom povzročajo vnetje pri miših. J Pharm Pharm sci 200; 8 (1): 107-114.

Puig, N., de Rubia, J., Remigia, MJ, Jarque, I., Martin, G., Cupelli, L., Sanz, GF, Lorenzo, I., Sanz, J., Martinez, JA, Jimenez , C. in Sanz, MA. Morbidnost in smrtnost povezana s transplantacijo CBV in BEAM preparativnih režimov za bolnike z limfoidnimi malignosti, ki so podvržene avtologni presaditvi matičnih celic. Leuk.Lymphoma 200; 47 (8): 1488-1494.

Qin, L., Xue, M., Wang, W., Zhu, R., Wang, S., Sun, J., Zhang, R. in Sun, X. in vitro in in vivo antitumorski učinek nanodelcev s plastnimi dvojnimi hidroksidi kot dobavo za podofilotoksin. Int J Pharm 3-30-201; 388 (1-2): 223-230.

Sherrard, J. in Riddell, L. Primerjava učinkovitosti pogosto uporabljenih kliničnih zdravil za zunanjo genitalne bradavice. Int J STD AIDS 200; 18 (6): 365-368.

Sinkule, J. A. Etoposide: polsintetični epipodofilotoksin. Kemija, farmakologija, farmakokinetika, neželeni učinki in uporaba kot antineoplastični učinek. Farmakoterapija 198; 4 (2): 61-73.

Stockfleth, E. in Meyer, T. Uporaba sinekatechins (polifenon E) mazilo za zdravljenje zunanjih spolnih bradavic. Expert.Opin.Biol Ther 201; 12 (6): 783-793.

Strobel, E. S., Bauchmuller, K., Ihorst, G. in Engelhardt, M. Frekvenca, resnost in dejavniki tveganja za oralni mukozitis po presaditvi BEAM in transplantaciji avtologne periferne krvi matičnih celic: enotna analiza centra in pregled literature. Leuk.Lymphoma 200; 48 (11): 2255-2260.

Suh, SJ, Kim, JR, Jin, UH, Choi, HS, Chang, YC, Lee, YC, Kim, SH, Lee, IS, Moon, TC, Chang, HW in Kim, CH Deoxypodophyllotoxin, flavolignan, od Anthriscus sylvestris Hoffm. zavira preseljevanje in MMP-9 prek poti MAPK v HASMC, ki ga povzroča TNF-alfa. Vascul.Pharmacol 200; 51 (1): 13-20.

Svecova, D., Havrankova, M., Weismanova, E. in Babal, P. Anogenitalni skvamozni karcinom pri zanemarjenem bolniku. Bratisl.Lek.Listy 201; 113 (4): 246-248.

Tchernev, G. Spolno prenosljive papiloma virusne infekcije: epidemiološka patogeneza, klinika, morfologija, pomembni diferencialni diagnostični vidiki, trenutne diagnostike in možnosti zdravljenja. Bras.Dermatol 200; 84 (4): 377-389.

Triantos, D., Porter, S. R., Scully, C. in Teo, C. G. Ustna dlakav leukoplakia: klinikopatološke značilnosti, patogeneza, diagnoza in klinični pomen. Clin Infect.Dis. 199; 25 (6): 1392-1396.

von Krogh, G. Topično zdravljenje penilskih condylomata acuminata z podofilinom, podofilotoksinom in kolhicinom. Primerjalna študija. Acta Derm.Venereol. 197; 58 (2): 163-168.

Wallin, J. 5-fluorouracil pri zdravljenju penisa in uretralnega kondiloma acuminata. Br J Vener Dis 197; 53 (4): 240-243.

Bela, DJ, Billingham, C., Chapman, S., Drake, S., Jayaweera, D., Jones, S., Opaneye, A. in Temple, C. Podophyllin 0,5% ali 2,0% v podophyllotoxin 0,5% za samozdravljenje penisnih bradavic: dvojno slepa randomizirana študija. Genitourin.Med 199; 73 (3): 184-187.

Wollina, U. Er: YAG laser, ki mu sledi topični podofilotoksin za težko za zdravljenje palmopatlantnih bradavic. J Cosmet.Laser Ther. 200; 5 (1): 35-37.

Xie, FM, Zeng, K., Chen, ZL, Li, GF, Lin, ZF, Zhu, XL in Sun, LD [Zdravljenje ponavljajočih se condiloma acuminatum s trdnim lipidnim nanodelcevnim gelom, ki vsebuje podofilotoksin: naključno dvakratno klinično preskušanje]. Nan.Fang Yi.Ke.Da.Xue.Xue.Bao. 200; 27 (5): 657-659.

Zappia, G., Menendez, P., Monache, G. D., Misiti, D., Nevola, L., in Botta, B. Prispevek oksazolidinonskega okvira na biološko aktivnost farmacevtskih zdravil in naravnih izdelkov. Mini.Rev.Med.Chem 200; 7 (4): 389-409.

Zhang, J. Q., Zhang, Z. W., Hui, L., Chen, S. W. in Tian, ​​X. Novi polisintetični spin-označeni derivati ​​podofilotoksina s citotoksično in antioksidativno aktivnostjo. Bioorg.Med.Chem Lett. 2-1-201; 20 (3): 983-986.

Zuse, A., Schmidt, P., Baasner, S., Bohm, KJ, Muller, K., Gerlach, M., Gunther, EG, Unger, E. in Prinz, H. Sulfonatni derivati ​​nafto [ 3-b] tiofen-4 (9H) -on in 9 (10H) -andracenon kot zelo aktivne antimikotubule. Sinteza, antiproliferativna aktivnost in zaviranje polimerizacije tubulina. J Med.Chem 11-29-200; 50 (24): 6059-6066.

Cassidy DE, Drewry J, Fanning JP. Toksičnost podophyllum: poročilo o smrtnem primeru in pregled literature. J Toksikol Clin Toxicol 198; 19: 35-44.

Frasca T, Brett AS, Yoo SD. Mandrakova toksičnost. Primer napačne identitete. Arch Intern Med 199; 157: 2007-9.

Gupta D, Arora R, Garg AP, Goel HC. Radiacijsko zaščito celic HepG2 z Podophyllum hexandrum Royale. Mol Cell Biochem 200; 250: 27-40.

Lacey CJ, Goodall RL, Tennvall GR, et al. Naključno kontrolirano preskušanje in ekonomsko vrednotenje raztopine podophyllotoxin, krema podophyllotoxin in podophyllin pri zdravljenju bradavic. Sex Transm Infect 200; 79: 270-5.

Longstaff E, von Krogh G. Izlocanje kondilomov: samoterapija z 0,15-0,5% podofilotoksinom v primerjavi z 20-25% pripravki podophyllin – integrirana ocena varnosti. Regul Toxicol Pharmacol 200; 33: 117-37.

Lozada-Nur F, Costa C. Retrospektivne ugotovitve kliničnih koristnosti podophyllum smole 25% sol na dlakavi levkoplakiji. Klinični rezultati pri devetih bolnikih. Peroralna peroralna peroralna peroralna peroralna perutnina 199; 73: 555-8.

Mack RB. Živi smrtniki so polni. Mandrake (podophyllum) zastrupitve. N C Med J 199; 53: 98-9.

Prem Kumar I, Rana SV, Samanta N, Goel HC. Povečanje sevalne indukcije apoptoze s Podophyllum hexandrumom. J Pharm Pharmacol 200; 55: 1267-73.

Rosenstein G, Rosenstein H, Freeman M, Weston N. Podophyllum – nevaren odvajalec. Pediatrija 197; 57: 419-21.

Schwartz J, Norton SA. Koristne rastline dermatologije. VI. Mangart (Podophyllum). J Am Acad Dermatol 200; 47: 774-5.

Wiley DJ, Douglas J, Beutner K, et al. Zunanje genitalne bradavice: diagnoza, zdravljenje in preprečevanje. Clin Infect Dis 200; 35: S210-24.

Naravna zdravila Celovita zbirka potrošniških različic. glejte »Različna zbirka podatkov o naravnih zdravilih«. Fakulteta za terapevtsko raziskovanje 2009.

Ex. Ginseng, vitamin C, depresija