pms-etoposid

Hudo mielosupresijo s posledično okužbo ali krvavitvijo se lahko pojavijo pri etoposidu.

Hudo mielosupresijo s posledično okužbo ali krvavitvijo se lahko pojavijo pri etoposidnem fosfatu.

Uporablja se za Pms-Etoposide

Terapevtski razred: antineoplastični agent

Farmakološki razred: Mitotični inhibitor

Etopozid spada v skupino zdravil, znanih kot antineoplastična zdravila. Natančen način delovanja etopozida proti raku ni znan. Vendar se zdi, da posega v rast rakavih celic, ki se sčasoma uničijo. Ker lahko na rast normalnih telesnih celic vpliva tudi etopozid, se bodo pojavili tudi drugi učinki. Nekateri od teh so lahko resni in jih morate o tem obvestiti svojega zdravnika. Drugi učinki, kot je izpadanje las, morda niso resni, vendar lahko povzročijo zaskrbljenost. Nekateri učinki se lahko pojavijo šele v mesecih ali letih po uporabi zdravila.

Preden začnete zdraviti z etopozidom, bi morali vi in ​​vaš zdravnik govoriti o koristih tega zdravila in tveganjih za njegovo uporabo.

To zdravilo sme dajati le pod neposrednim nadzorom zdravnika.

Pred uporabo Pms-Etoposide

Ko je zdravilo odobreno za trženje za določeno uporabo, lahko izkušnje kažejo, da je koristno tudi za druge zdravstvene težave. Čeprav te uporabe niso vključene v označevanje izdelkov, se etoposid uporablja pri nekaterih bolnikih z naslednjimi zdravstvenimi težavami

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije o starostnem odnosu do učinkov etopozidne injekcije pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost etoposidne injekcije pri starejših. Vendar pa imajo starejši bolniki večje verjetnosti, da imajo neželene neželene učinke (npr. Okužbo, slabost in bruhanje, izpadanje las) in imajo težave z ledvicami, jetri ali srci, ki so povezani s starostjo, kar lahko zahteva previdnost pri starejših bolnikih, ki prejemajo etoposide.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko prejemate to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj naštetih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb lahko povzroči povečano tveganje za nekatere neželene učinke, v nekaterih primerih pa je lahko neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

V tem poglavju so informacije o pravilni uporabi številnih izdelkov, ki vsebujejo etoposid. Morda ni specifičen za Pms-Etoposide. Prosimo, pozorno preberite.

Medicinska sestra ali drugi usposobljeni zdravstveni delavci vam bodo dali to zdravilo v bolnišnici ali centru za zdravljenje raka. To zdravilo se daje skozi iglo, nameščeno v eno od vaših žil. Zdravilo morate injicirati počasi, zato bo vaša cev zaužila 30 do 60 minut.

Etopozid se včasih daje skupaj z nekaterimi drugimi zdravili. Če uporabljate kombinacijo zdravil, se prepričajte, da jih vzamete pravočasno in jih ne mešajte. Če jemljete nekatera od teh zdravil v usta, se posvetujte s svojim zdravnikom, da vam pomagajo načrtovati način, kako si zapomniti, da jemljete zdravila v pravem trenutku.

Etopozid pogosto povzroča slabost, bruhanje in izgubo apetita, kar je lahko hudo. Vendar je zelo pomembno, da boste še naprej prejemali zdravilo, tudi če se vam bo počutilo slabo. Vprašajte svojega zdravnika, kako zmanjšati te učinke.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno. Krvni testi so morda potrebni za preverjanje neželenih učinkov.

Uporaba tega zdravila med nosečnostjo lahko škoduje vašemu nerojenemu otroku. Uporabite učinkovito obliko nadzora rojstva, da ne bi zanosili. Če menite, da ste med uporabo zdravila zanosili, takoj obvestite svojega zdravnika.

Pravilna uporaba etopozida

Etopozid lahko začasno zmanjša število belih krvnih celic v vaši krvi, kar povečuje možnosti za okužbo. Lahko tudi zmanjša število trombocitov, ki so potrebni za pravilno strjevanje krvi. Če se to zgodi, obstajajo nekateri previdnostni ukrepi, ki jih lahko jemljete, še posebej, če je vaša krvna slika nizka, da zmanjšate tveganje za okužbo ali krvavitev

To zdravilo lahko povzroči resno vrsto alergijske reakcije, imenovane anafilaksa. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Obvestite svojega zdravnika ali medicinsko sestro takoj, če imate mrzlico, zvišano telesno temperaturo, omotico, omotico ali omedlevico, hiter, udaren srčni utrip, otekanje obraza, jezika in žrela ali težave z dihanjem po prejemu zdravila.

Med prejemanjem tega zdravila se lahko pojavijo reakcije na mestu injiciranja. Takoj obvestite svojega zdravnika, če opazite oteklost, bolečino ali pordelost na mestu injiciranja.

To zdravilo lahko v redkih primerih povzroči levkemijo (rak krvi ali kostnega mozga). Pogovorite se s svojim zdravnikom o kakršnih koli skrbeh o tem.

Pogovorite se s svojim zdravnikom, preden pridobite gripe ali druga cepiva, medtem ko prejemate to zdravilo, ker obstajajo nekatera cepiva, ki jih ne smete prejeti.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Previdnostni ukrepi pri uporabi Pms-Etoposida

To zdravilo pogosto povzroči začasno izgubo las. Po koncu zdravljenja z etoposidom se mora normalna rast las vrniti.

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija nosečnosti D Pozitivni znaki tveganja

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Neželeni učinki Pms-Etoposide

etoposid

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Mlečni celični pljučni rak metotreksat, etoposid, topotekan, Hycamtin

Rak jajčnikov Avastin, Taxol, karboplatin, cisplatin, ciklofosfamid, doksorubicin

Hodgkinov limfom ciklofosfamid, doksorubicin, cytoksan, opdivo, nivolumab, vinkristin

Testicularni rak cisplatin, etoposid, bleomicin, ifosfamid, vinblastin, daktinomicin