Plendil

Terapevtski razred: kardiovaskularni agent

Uporablja se za Plendil

Farmakološki razred: blokator kalcijevih kanalov

Kemijski razred: dihidropiridin

Felodipin je zaviralec kalcijevih kanalov. Deluje tako, da vpliva na gibanje kalcija v celice srca in krvnih žil. Felodipin sprošča krvne žile in poveča količino krvi in ​​kisika v srce, kar zmanjša delovno obremenitev.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne študije o starostnem odnosu na učinke felodipina pri pediatrični populaciji niso bile izvedene. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Pred uporabo Plendila

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale težav s specifičnimi geriatričnimi motnjami, ki bi omejile uporabnost felodipina pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo bolezenske težave z ledvicami, jetri ali srcem, kar lahko zahteva prilagoditev odmerka pri bolnikih, ki prejemajo felodipin.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb lahko povzroči povečano tveganje za nekatere neželene učinke, v nekaterih primerih pa je lahko neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Poleg uporabe tega zdravila lahko zdravljenje za vaš visok krvni tlak vključuje tudi nadzorovanje telesne teže in spremembe v vrstah živil, ki jih jeste, zlasti živila z natrijem. Vaš zdravnik vam bo povedal, katere od teh so najpomembnejše za vas. Pred spreminjanjem prehrane se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Mnogi bolniki z visokim krvnim tlakom ne bodo zaznali nobenih znakov težave. Dejansko se lahko mnogi počutijo normalno. Zelo pomembno je, da zdravilo vzamete natančno po navodilih in da obdržite sestanke s svojim zdravnikom, tudi če se počutite dobro.

Ne pozabite, da to zdravilo ne bo ozdravilo vašega visokega krvnega tlaka, vendar ga pomaga nadzorovati. Še naprej ga jemati, kot je bilo navedeno, če pričakujete znižanje krvnega tlaka in ga zadržite. Do konca svojega življenja boste morda morali jemati visok krvni tlak. Če se visok krvni tlak ne zdravi, lahko povzroči resne težave, kot so srčno popuščanje, bolezen krvnih žil, možganska kap ali bolezen ledvic.

Tableto s podaljšanim sproščanjem pogoltnite celoto. Ne zdrobite, zlomite ali žvečite.

To zdravilo lahko jemljete brez hrane ali z lahkim obrokom.

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Pravilna uporaba plendila

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno in da preveri neželene učinke.

Med jemanjem tega zdravila lahko pride do nizkega krvnega tlaka (hipotenzije). Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate naslednje simptome: zamegljen vid, zmedenost, hudo omotičnost, omedlevost ali omotičnost pri nenadni vstajanju iz legirnega ali sedečega položaja, znojenje ali nenavadna utrujenost ali šibkost.

To zdravilo lahko pri nekaterih bolnikih povzroči zastajanje tekočine (edem). Obvestite svojega zdravnika takoj, če imate napenjanje ali otekanje obraza, roke, rok, spodnjih nog ali nog, mravljinčenje dlani ali stopal ali nenavadne telesne mase ali izgubo teže.

Med jemanjem tega zdravila se lahko pojavi rdečina, otekanje ali krvavitev dlesni. Skrbno in redno ščetkanje z zobmi ter preprečevanje tega lahko preprečite z masažo dlesni. Posvetujte se s svojim zdravnikom ali zobozdravnikom, če imate vprašanja o tem, kako skrbeti za zobe in dlesni ali če opazite pordelost, otekanje ali krvavitev dlesni.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Previdnostni ukrepi Med uporabo Plendila

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Razpoložljivost Rx na recept

Plendil neželeni učinki

Plendil (felodipin)

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Visok krvni tlak lizinopril, amlodipin, metoprolol, hidroklorotiazid, losartan, furosemid, atenolol, lasix

Raynaudov sindrom amlodipin, norvasc, diltiazem, nitroglicerin, nifedipin, doksazosin, cardizem, prazosin

Angina Pectoris Profilaksa aspirin, metoprolol, atenolol, diltiazem, nitroglicerin, Toprol-XL, nifedipin, nitrozat