peroralni kontraceptivni peroralni, implantacijski, parenteralni

Progestini so hormoni.

Uporablja se za progestinsko kontracepcijo

Za preprečevanje nosečnosti se uporabljajo progestini za kontracepcijo z majhnimi odmerki. Druga imena za progestinske peroralne kontraceptive so minipili in tablete samo za progestin (POPs). Progestini lahko preprečijo gnojenje, saj preprečujejo, da bi žensko jajce v celoti razvijalo.

Tudi progestini povzročijo spremembe pri odprtju maternice, kot je zgostitev sluznice materničnega vratu. To otežuje partnerjevo spermo, da doseže jajce. Gnojenje ženska jajčeca s partnersko spermo se manj verjetno pojavlja, ko jemlje, sprejema ali uporablja progestin, vendar se lahko pojavi. Kljub temu progestini otežijo, da se oplojeno jajčece pritrdi na stene maternice, zaradi česar je težko zanositi.

Nobena kontracepcijska metoda ni 100-odstotna učinkovita. Študije kažejo, da v prvem letu uporabe manj kot 1 od 100 žensk zanosi, potem ko je pravočasno dobil injiciranje. V prvem letu uporabe manj kot 10 od 100 žensk, ki jemljejo progestin v ustih za kontracepcijo, ostanejo noseče. Metode, ki ne delujejo, vključujejo tudi kondome, diafragme ali spermicide. Pogovorite se s svojim zdravnikom, kakšne so vaše možnosti za nadzor nad rojstvom.

Zdravila Progestin so na voljo le z zdravniškim receptom.

Poskrbite, da vaš zdravnik ve, če ste na kateri koli posebni prehrani, kot je dieta z nizko vsebnostjo natrija ali nizkega sladkorja.

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na zdravila v tej skupini ali kateri koli drugi zdravili. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so barvila za živila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Progestine so uporabljali najstniki in niso dokazali, da povzročajo različne neželene učinke ali težave, kot pri odraslih. Vsak dan morate jemati progestinske peroralne kontraceptive, da lahko delajo. Progestini ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi, dejavnikom tveganja za najstnike. Ni znano, ali Depo-Provera Contraceptive Injection povzroča težave pri razvoju kosti in rasti pri najstnikih in mladih ženskah. Pomembno je, da vaš zdravnik redno preverja težave z rastjo, še posebej, če ste uporabljali progestinsko kontracepcijo 2 leti ali več.

Pomen prehrane

je bil testiran na progestin, zato ni bilo dokazano, da pri starejših povzroča različne neželene učinke ali težave, kot pri mlajših odraslih.

Uporaba kontraceptivov, ki se uporabljajo samo za progestin med nosečnostjo, ni priporočljiva. Zdravniku morate povedati, če sumite na nosečnost. Če se med nosečnostjo po nesreči uporabljajo progestini, ki se uporabljajo za kontracepcijo, niso povzročili težav.

Čeprav progestini prehajajo v materino mleko, nizki odmerki progestinov, ki se uporabljajo za kontracepcijo, niso pokazali, da povzročajo težave pri doječih dojenčkih. Progestine, ki se uporabljajo za kontracepcijo, se priporočajo za doječe matere, kadar je zaželena kontracepcija.

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete katerokoli od teh zdravil, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil z zdravili v tem razredu ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba zdravil v tem razredu s katerokoli od naslednjih zdravil običajno ni priporočljiva, vendar se lahko v nekaterih primerih zahteva. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo zdravil v tem razredu. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Da bi uporaba progestina kar se da varno in zanesljivo, morate razumeti, kako in kdaj ga jemati in kakšne učinke je mogoče pričakovati. Progestini za kontracepcijo običajno prihajajo v smeri pacientov. Pred prevzemom ali uporabo kontraceptiva progestina natančno preberite.

Progestini ne ščitijo ženske pred spolno prenosljivimi boleznimi (STD), vključno z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV) ali sindromom pridobljene imunske pomanjkljivosti (AIDS). Za zaščito pred temi boleznimi je priporočljiva uporaba kondoma iz lateksa ali abstinence.

Jemljite progestinsko kontracepcijo samo po navodilu zdravnika. Ne vzemite več od tega in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. To lahko poveča možnost neželenih učinkov. Poskusite jemati zdravilo hkrati vsak dan, da zmanjšate možnost neželenih učinkov in omogočite boljše delovanje.

Kadar uporabljate odmerek zdravila Levonorgestrel za nujno kontracepcijo

Pri uporabi medroksiprogesteronske injekcijske odmerne oblike za kontracepcijo

Pri uporabi peroralne oblike za peroralni odmerek

Upoštevajte navodila svojega zdravnika, da določite pravočasno za injiciranje progestinov za kontracepcijo.

Zdravila za odmerjanje v tem razredu bodo različna pri različnih bolnikih. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke teh zdravil. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Pokličite svojega zdravnika ali farmacevta za navodila.

Pred uporabo kontraceptiva progestina

Za peroralno odmerno obliko (tablete)

Za injekcijsko odmerno obliko

Hranite izven dosega otrok.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš napredek pri rednih obiskih. To vam bo omogočilo prilagajanje vaših odmerkov vašim spreminjajočim se potrebam in omogočilo odkrivanje neželenih učinkov. Ti obiski so ponavadi vsakih 12 mesecev, ko jemljete progestin v ustih za nadzor rojstva.

Progestini lahko povzročijo omotico pri nekaterih ljudeh. Poskrbite, da boste vedeli, kako se odzoveš na progestinsko kontracepcijo, preden vozite, uporabite stroje ali storite kaj drugega, kar bi lahko bilo nevarno, če niste opozorjeni.

Možno je, da lahko določeni odmerki progestinov povzročijo začasno redčenje kosti s spremembo ravnotežja hormonov. Pomembno je, da vaš zdravnik ve, ali imate povečano tveganje za osteoporozo. Nekatere stvari, ki lahko povečajo tveganje za osteoporozo, vključujejo kajenje cigaret, zlorabo alkohola, jemanje ali pitje velikih količin kofeina in družinsko anamnezo osteoporoze ali zlomljenih kosti. Nekatera zdravila, kot so steroidi (zdravila, podobna kortizonom), ali antikonvulzivi (zdravila za epileptične napade), lahko povzročijo tudi redčenje kosti. Še posebej pomembno je, da svojemu zdravniku povejte o kateremkoli od teh dejavnikov tveganja, če jemljete Depo-Provera® Contraceptive Injection ali Depo-SubQ Provera® 104. Ti kontraceptivi lahko povzročijo izgubo mineralne gostote kosti. Vaš zdravnik lahko te kontraceptive zamenja z drugo.

Ustrezna uporaba progestinskega kontraceptiva

Med običajnimi menstruacijskimi obdobji se lahko pojavijo vaginalni krvavitve različnih količin v prvih 3 mesecih uporabe. To ni nenavadno in ne pomeni, da bi morali zdravilo zaustaviti. To se včasih imenuje opazovanje, če je krvavitev rahla ali krvavitev, če je težja. Če se to zgodi, nadaljujte s svojim rednim časovnim načrtom odmerjanja. Preverite s svojim zdravnikom

Lahko se zgodi, da ne bo prišlo do zamujenih menstruacij. Če sumite na nosečnost, takoj pokličite svojega zdravnika.

Če ste načrtovani za kakršne koli laboratorijske preiskave, povejte svojemu zdravniku, da jemljete progestin. Progestini lahko spremenijo določene rezultate testa.

Naslednja zdravila lahko zmanjšajo učinkovitost progestinov za kontracepcijo

Včasih vaš zdravnik lahko uporablja ta zdravila s progestini za kontracepcijo, vendar vam bo zdravnik dal posebna navodila za spremljanje, da bi vaš progestin pravilno deloval. Da bi preprečili nosečnost, uporabite drugo metodo nadzora rojstev skupaj s progestinom, kadar uporabljate tudi zdravilo, ki bi lahko zmanjšalo učinkovitost progestina. Če uporabljate injekcijo medroksiprogesterona za kontracepcijo, nadaljujte z varnostno metodo nadzora nad rojstvom, dokler ne dobite naslednjo injekcijo, tudi ce se zdravilo, ki vpliva na sredstva za kontracepcijo, prekine. Če uporabljate oralne tablete, še naprej uporabljajte rezervno metodo kontracepcije za celoten cikel (ali 4 tedne), tudi če se zdravilo, ki vpliva na kontracepcijske sredstva, preneha.

Če v nekaj urah po zaužitju izbruhete kontracepcijo samo za ustne progestine, ne vzemite drugega odmerka. Vrnite se v redni urnik doziranja in za 48 ur uporabite dodatno varnostno metodo nadzora rojstva.

Če prejemate tablete levonorgestrel za nujno kontracepcijo in bruhanje se pojavi v 1 uri po uporabi enega odmerkov zdravila, se posvetujte z zdravnikom, da se posvetujte, ali je odmerek ponovljen.

Previdnostni ukrepi Med uporabo kontraceptiva progestina

neželeni učinki progestinskega kontraceptiva

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Če pride do katerega od naslednjih neželenih učinkov, se čimprej posvetujte s svojim zdravnikom

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Za vse od teh zdravil niso poročali o vseh zgoraj navedenih neželenih učinkih, vendar so poročali vsaj za enega od njih. Vsi progestini so podobni, zato lahko katerikoli od zgornjih neželenih učinkov pride pri katerikoli od teh zdravil.

Ko prenehate uporabljati kontraceptivno sredstvo za progestin, bo vaše telo morda potrebno prilagoditi. Čas trajanja je odvisen od količine zdravila, ki ga uporabljate, in kako dolgo ste ga uporabili. V tem času se posvetujte s svojim zdravnikom, če opazite katerega od naslednjih neželenih učinkov

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.