opis propranolola (oralna ruta) in imena blagovnih znamk

Propranolol se uporablja samostojno ali skupaj z drugimi zdravili za zdravljenje visokega krvnega tlaka (hipertenzije). Visok krvni tlak poveča delovno obremenitev srca in arterij. Če traja dlje časa, srce in arterije morda ne bodo pravilno delovale. To lahko poškoduje krvne žile v možganih, srcu in ledvicah, kar povzroči kap, srčno popuščanje ali odpoved ledvic. Znižanje krvnega tlaka lahko zmanjša tveganje kapi in srčnih napadov.

Propranolol se uporablja tudi za zdravljenje hude bolečine v prsih (angina), migrenskih glavobolov ali hipertrofične subaortne stenoze (zgoščena srčna mišica).

To zdravilo se lahko uporablja tudi za zdravljenje nepravilnih srčnega utripa, tresavic ali fehoročicitoma (tumorja nadledvične žleze). Lahko se uporablja tudi za zmanjšanje tveganja smrti pri bolnikih s srčnimi infarkti.

Perranolol peroralna raztopina se uporablja za zdravljenje proliferacijskega infantilnega hemangioma.

To zdravilo je zaviralec beta. Deluje tako, da vpliva na odziv na živčne impulze v določenih delih telesa, kot je srce. Posledično srce utripa počasi in zmanjša krvni tlak. Ko se krvni tlak spusti, se količina krvi in ​​kisika poveča na srce.

To zdravilo je na voljo le z zdravniškim receptom.

Ta izdelek je na voljo v naslednjih dozirnih oblikah

Tableta; Kapsula, podaljšano sproščanje; Rešitev

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za to zdravilo je treba upoštevati naslednje

Alergije

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšne nenavadne ali alergične reakcije na to zdravilo ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Pediatrični

Ustrezne študije o starostni povezavi niso bile izvedene z učinki kapranov propranolola, kapsul s podaljšanim sproščanjem in tablet v pediatrični populaciji. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Geriatric

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost perorololne peroralne raztopine pri otrocih.

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale pediatričnih specifičnih težav, ki bi omejevale uporabnost oralne raztopine propranolola za zdravljenje proliferacije infantilnega hemangioma pri otrocih od 5 do 5 mesecev starosti. Vendar pa pri otrocih, starejših od enega leta, niso ugotovili varnosti in ucinkovitosti.

Nosečnost

Dojenje

Medsebojno delovanje z zdravili

Ustrezne študije, izvedene do danes, niso pokazale geriatričnih težav, ki bi omejevale uporabnost propranolola pri starejših. Vendar pa je pri starejših bolnikih večja verjetnost, da imajo težave z jetri, ledvicami ali srcem, povezanih s starostjo, kar lahko zahteva previdnost in prilagajanje odmerka pri bolnikih, ki prejemajo propranolol.

Podatkov o starosti glede učinkov peroralne raztopine propranolol pri geriatričnih bolnikih ni na voljo.

Druge interakcije

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Drugi zdravstveni problemi

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Ko jemljete to zdravilo, je še posebej pomembno, da vaš zdravstveni delavec ve, ali jemljete katerokoli od spodaj navedenih zdravil. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Odmerjanje

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil ni priporočljiva. Vaš zdravnik se lahko odloči, da vam ne bo zdravil s tem zdravilom ali spremenil nekaterih drugih zdravil, ki jih jemljete.

Uporaba tega zdravila s katerokoli od naslednjih zdravil se običajno ne priporoča, vendar je morda potrebna v nekaterih primerih. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Uporaba tega zdravila pri katerikoli od naslednjih zdravil lahko povzroči večje tveganje za nekatere neželene učinke, vendar je uporaba obeh zdravil lahko najboljša rešitev za vas. Če sta obe zdravili predpisani skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete eno ali obe zdravili.

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Naslednje interakcije so bile izbrane na podlagi njihovega potencialnega pomena in niso nujno vseobsegajoče.

Uporaba tega zdravila s katero koli od naslednjih navedb se običajno ne priporoča, vendar je v nekaterih primerih neizogibna. Če se uporablja skupaj, lahko zdravnik spremeni odmerek ali kako pogosto jemljete to zdravilo ali vam daje posebna navodila o uporabi hrane, alkohola ali tobaka.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo tega zdravila. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Zdravilo vzemite le, če vam bo naročil zdravnik. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. Vaš odmerek bo morda treba večkrat spremeniti, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

To zdravilo mora vsebovati navodila za zdravljenje in smernice za bolnike. Previdno preberite in upoštevajte ta navodila. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z zdravnikom.

Poleg uporabe tega zdravila lahko zdravljenje visokega krvnega tlaka vključuje tudi nadzorovanje telesne teže in spremembe v vrstah živil, ki jih jeste, zlasti živila z natrijem (sol). Vaš zdravnik vam bo povedal, katere od teh so najpomembnejše za vas. Pred spreminjanjem prehrane se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Mnogi bolniki z visokim krvnim tlakom ne bodo zaznali nobenih znakov težave. Dejansko se lahko mnogi počutijo normalno. Zelo pomembno je, da zdravilo vzamete natančno po navodilih in da obdržite sestanke s svojim zdravnikom, tudi če se počutite dobro.

Ne pozabite, da to zdravilo ne bo ozdravilo vašega visokega krvnega tlaka, vendar ga pomaga nadzorovati. Še naprej ga jemati, kot je bilo navedeno, če pričakujete znižanje krvnega tlaka in ga zadržite. Morda boste morali do konca svojega življenja zdraviti visok krvni tlak. Če se visok krvni tlak ne zdravi, lahko povzroči resne težave, kot so srčno popuščanje, bolezen krvnih žil, možganska kap ali bolezen ledvic.

Dolgotrajne oralne kapsule pogoltnite cele. Ne žvečite, zdrobite ali odpirajte.

Kapsul s podalranim sproščanjem s propranololom je treba jemati pred spanjem (10 ur). To zdravilo se lahko jemlje s hrano ali brez nje. Vendar pa morate to storiti na enak način vsakič.

Izmerite koncentrirano peroralno raztopino Intensol ™ s kapalko, ki je priložena pakiranju. Koncentrirano raztopino lahko zmešate z vodo, sokom, sodo, jabolčnim mesom ali pudingom, da boste olajšali pogoltnitev, nato takoj vzemite mešanico.

Missed Dose

Izmerite peroralno tekočino z dozirno brizgo, ki je priložena pakiranju. Dati ga je treba neposredno v otrokovo usta, med ali takoj po jedi ali dojenju. Prav tako se lahko zmeša z majhno količino mleka ali sadnega soka in se doda z otroško steklenico. Pred uporabo ne stresajte.

Skladiščenje

Odmerek tega zdravila bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke tega zdravila. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če ste pozabili vzeti odmerek tega zdravila, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Odmerek neuporabljene Hemangeol ™ po 2 mesecih.

Zelo pomembno je, da zdravnik preveri vaš ali vaš otrok pri rednih obiskih, da se prepriča, ali to zdravilo deluje pravilno in da preveri neželene učinke.

Pri nekaterih bolnikih lahko propranolol povzroči srčno popuščanje. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate vi ali vaš otrok bolečine v prsnem košu ali nelagodje, razširjene vene v vratu, skrajno utrujenost, nepravilno dihanje, nepravilen srčni utrip, kratka sapa, otekanje obraza, prstov, stopal ali spodnjih nog dobiček ali piskanje.

To zdravilo lahko povzroči spremembe v krvnem sladkorju. Tudi to zdravilo lahko zajema znake nizkega krvnega sladkorja, kot je hiter pulzni tlak. Če imate vi ali vaš otrok te težave ali če opazite spremembo rezultatov testov krvi ali urina, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prepričajte se, da vsak zdravnik ali zobozdravnik, ki vas zdravi, ve, da uporabljate to zdravilo. Ne prenehajte jemati tega zdravila pred kirurškim posegom brez odobritve zdravnika.

To zdravilo lahko povzroči, da nekateri ljudje postanejo manj pozorni kot običajno. Če se pojavi ta neželeni učinek, ne vozite, ne uporabljajte strojev ali ne storite ničesar drugega, kar bi bilo lahko nevarno, če med jemanjem zdravila propranolol niste opozorjeni.

Ne prekinjajte ali nehajte jemati tega zdravila, ne da bi se pri tem predhodno posvetovali s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik bo morda želel, da postopno zmanjšate količino, ki jo jemljete, preden jo popolnoma ustavite. Nekateri pogoji se lahko poslabšajo, ko se zdravilo nenadoma ustavi, kar je lahko nevarno.

To zdravilo lahko povzroči resno vrsto alergijske reakcije, imenovane anafilaksa. Anafilaksa je lahko smrtno nevarna in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Takoj pokličite svojega zdravnika, če imate med jemanjem izpuščajev, srbenje, hripavost, težave z dihanjem, težave pri požiranju ali z otekanjem rok, obraza ali ustnic.

Med zdravljenjem s tem zdravilom se lahko pojavijo hude kožne reakcije. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če med jemanjem tega zdravila opazite katerikoli od naslednjih simptomov: mehurjenje, luščenje kože, mrzlica, kašelj, driska, zvišana telesna temperatura, srbenje, sklepanje ali mišična bolečina, rdeče lupine kože, vnetje žrela , rane, razjede ali bele lise v ustih ali ustnicah ali nenavadna utrujenost ali šibkost.

Propranolol bo dodal učinke alkohola in drugih depresivov centralnega živčnega sistema (CNS). Depresivni zaviralci CNS so zdravila, ki upočasnijo živčni sistem in lahko povzročijo zaspanost. Nekateri primeri depresivov za CNS so antihistaminiki ali zdravila za senoto vročino, alergije ali prehladi, sedativi, pomirjevala ali zdravila za spanje, zdravilo na recept ali narkotike, barbiturati ali zdravila za epileptične napade, mišične relaksante ali anestetike, vključno z nekaterimi zobnimi anestetiki. Posvetujte se s svojim zdravnikom, preden vzamete katerokoli od naštetih med uporabo tega zdravila.

To zdravilo lahko poveča tveganje za možgansko kap v bolnikih z PHACE s hudimi težavami v možganih v krvnih žilah. O tem tveganju se pogovorite z otrokovim zdravnikom.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo, ki običajno ne potrebujejo zdravniške oskrbe. Ti neželeni učinki med zdravljenjem lahko izginejo, ko se vaše telo prilagodi zdravilu. Tudi vaš zdravstveni delavec vam lahko pove, kako preprečiti ali zmanjšati nekatere od teh neželenih učinkov. Preverite pri svojem zdravstvenem delavcu, če se kateri od naslednjih neželenih učinkov nadaljuje ali je moteč ali če imate kakšna vprašanja o njih

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.