nosečnost in epilepsija – pregled tem

Večina žensk, ki imajo epilepsijo, nudijo zdrava otroka. Toda tveganje za napake pri rojstvu, mrtvorojenost in težave, povezane z zasvojenjem, je večje pri dojenčkih, rojenih ženskam z epilepsijo. Večina antiepileptičnih zdravil še povečuje tveganje.

Naslednje informacije temeljijo na smernicah iz Akademije za nevrologijo. 1, 2

Preden zanosite, se o svojem epilepsijskem zdravljenju pogovorite s svojim zdravnikom. Zasegi ali epileptični napadi lahko zelo zgodaj v nosečnosti povzročijo poškodbe otroka, preden veste, da ste noseči. Vaš zdravnik vam bo pomagal ugotoviti, ali morebitni zasegi ali nadaljnja uporaba antiepileptične medicine predstavljajo večje tveganje za vašega otroka.

Na splošno je priporočilo samo, da uporabite eno zdravilo za epilepsijo in ga uporabite pri najmanjšem možnem odmerku, da bi se izognili morebitnim težavam z zdravilom. Zdravila ne smejo škodovati dojenju, kolikor lahko noseča ženska ima napade.

Prehod na zdravilo, ki je varnejše za otroka; Jemanje enkratnega zdravila; Spreminjanje odmerka zdravila; Ob preiskavah krvi, da se prepričate, da imate v vašem telesu prave vrednosti zdravila za napad; Jemanje folne kisline ali drugih dodatkov, preden začnete in v določenih časih vaše nosečnosti. (Folna kislina zmanjša tveganje za nekatere pomanjkljivosti pri rojstvu.)

Če še niste noseči, vendar nameravate zanositi, je lahko prekinitev zdravljenja morda možnost, če vam že nekaj let ne more zasegniti. Zdravnik vam lahko pred začetkom nosečnosti predlaga zdravljenje brez zdravil. Strokovnjaki priporočajo, da se ta poskusni potek izvede vsaj 6 mesecev pred nosečnostjo, tako da lahko vi in ​​vaš zdravnik vidite rezultate prenehanja zdravljenja. Če začnete z epilepticnimi napadi, boste morda morali iti nazaj na zdravilo.

Če morate med nosečnostjo ostati na zdravilu, vam lahko zdravnik predlaga nekaj sprememb pri zdravljenju, ki zmanjšujejo tveganje za poškodbe pri rojstvu. Te spremembe lahko vključujejo

Sami in vašemu otroku lahko tvegate, če spremenite, zmanjšate ali prenehate jemati zdravilo med nosečnostjo. Najprej se pogovorite s svojim zdravnikom.