kalijev citrat

Terapevtski razred: urinarni alkalinizator

Uporablja se za kalijev citrat

Kalijev citrat je urinarni alkalinizator. Deluje tako, da je urin bolj alkalen (manj kisline).

kalijev citrat je na voljo le z zdravniškim receptom.

Pri odločanju za uporabo zdravila je treba tveganje za jemanje zdravila pretehtati glede na dobro, kar bo storilo. To je odločitev, ki ste jo in vaš zdravnik. Za kalijev citrat je treba upoštevati naslednje

Povejte svojemu zdravniku, če ste kdaj imeli kakšno nenavadno ali alergično reakcijo na kalijev citrat ali katero koli drugo zdravilo. Povejte svojemu zdravniku, če imate kakšne druge vrste alergij, kot so hrana, barvila, konzervansi ali živali. Za izdelke brez recepta natančno preberite oznake ali sestavine pakiranja.

Ustrezne raziskave niso bile opravljene glede na starostno povezavo z učinki kalijevega citrata pri pediatrični populaciji. Varnost in učinkovitost nista bili ugotovljeni.

Podatkov o starosti glede na učinke kalijevega citrata pri bolnikih z geriatričnimi podatki ni na voljo.

Pri ženskah ni ustreznih študij za določanje tveganja za dojenčke med uporabo tega zdravila med dojenjem. Preden vzamete to zdravilo med dojenjem, odmerite potencialne koristi pred možnimi tveganji.

Pred uporabo kalijevega citrata

Čeprav se nekatera zdravila sploh ne smejo uporabljati skupaj, v drugih primerih se lahko uporabita dve različni zdravili, tudi če pride do interakcije. V teh primerih vam bo zdravnik morda želel spremeniti odmerek ali pa bodo morda potrebni drugi varnostni ukrepi. Obvestite svojega zdravnika, če jemljete katero koli drugo zdravilo na recept ali brez recepta (brez recepta).

Nekatera zdravila se ne smejo uporabljati ob času uživanja hrane ali jedi nekaterih vrst hrane, saj lahko pride do interakcij. Uporaba alkohola ali tobaka z določenimi zdravili lahko povzroči tudi interakcije. Pogovorite se s svojim zdravnikom o uporabi zdravila z živili, alkoholom ali tobakom.

Prisotnost drugih zdravstvenih težav lahko vpliva na uporabo kalijevega citrata. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate še kakšne druge zdravstvene težave

Natrijev citrat vzemite natančno po navodilu zdravnika. Ne vzemite več od tega, ne jemljite pogosteje in ne vzemite dlje časa, kot vam je naročil zdravnik. To lahko poveča možnost neželenih učinkov.

Poleg uporabe kalijevega citrata lahko zdravljenje za vaše ledvične kamne vključuje tudi spremembe v vrsti živil, ki jih jeste, zlasti živila z natrijem (sol). Vaš zdravnik vam bo povedal, katere od teh so najpomembnejše za vas. Pred spreminjanjem prehrane se morate posvetovati s svojim zdravnikom.

Najbolje je, da vzamete kalijev citrat z obrokom ali prigrizkom pred spanjem ali v 30 minutah po obroku.

Tableto s podaljšanim sproščanjem pogoltnite celoto. Ne zlomite, zdrobite, žvečite ali sesajte. To lahko povzroči draženje v ustih ali žrelu.

Povejte svojemu zdravniku, če imate težave s požiranjem tablete ali če se tableta zdi, da se drži ali se zamaši v grlu.

Med jemanjem tablet s podaljšanim sproščanjem lahko del prehaja v blato. To je normalno in ni skrbi.

Pijte dodatne tekočine, tako da boste med urnim izločanjem kalijevega citrata prešli več urina. To bo vaše ledvice dobro delovalo in pomagalo preprečiti težave z ledvicami.

Odmerek kalijevega citrata bo različen za različne bolnike. Upoštevajte navodila svojega zdravnika ali navodila na nalepki. Naslednje informacije vključujejo le povprečne odmerke kalijevega citrata. Če je odmerek drugačen, ga ne spreminjajte, razen če vam to naroči vaš zdravnik.

Količina zdravila, ki jo jemljete, je odvisna od moči zdravila. Tudi število odmerkov, ki jih jemljete vsak dan, čas, ki je dovoljen med odmerki, in čas, ki ga vzamete, so odvisni od zdravstvene težave, za katero uporabljate zdravilo.

Če zamudite odmerek kalijevega citrata, ga vzemite čim prej. Vendar, če je skoraj naslednji čas za vaš naslednji odmerek, preskočite zamujeni odmerek in se vrnite na redni čas odmerjanja. Ne dvojnih odmerkov.

Zdravilo shranjujte v zaprti posodi pri sobni temperaturi, stran od toplote, vlage in neposredne svetlobe. Ne zamrzujte.

Hranite izven dosega otrok.

Ne hranite zastarele medicine ali zdravila, ki ni več potrebna.

Vprašajte svojega zdravstvenega delavca, kako morate odlagati katerokoli zdravilo, ki ga ne uporabljate.

Zelo pomembno je, da vaš zdravnik preveri vaš napredek na rednih obiskih, da se prepriča, ali kalijev citrat deluje pravilno. Za preverjanje neželenih učinkov je morda potrebno testiranje krvi in ​​urina.

Pravilna uporaba kalijevega citrata

Ne uporabljajte kalijevega citrata, če uporabljate tudi atropin, benztropin (Cogentin®), glikopirolat (Robinul®) ali diuretik ali “vodno tableto” (kot so amilorid, spironolakton, triamteren, Aldactone®, Dyrenium® ali Midamor® ®). Uporaba teh zdravil skupaj lahko povzroči resne težave.

Med uporabo kalijevega citrata se lahko pojavi hiperkalemija (visoki kalij v krvi). Nehajte uporabljati kalijev citrat in se takoj posvetujte s svojim zdravnikom, če imate naslednje simptome: bolečine v trebuhu ali želodcu, zmedenost, težave z dihanjem, nepravilen srčni utrip, slabost ali bruhanje, živčnost, otrplost ali mravljinčenje v rokah, nogah ali ustnicah; kratka sapa ali šibkost ali težnost nog.

Prenehajte z uporabo kalijevega citrata in se takoj posvetujte s svojim zdravnikom, če imate krvav ali črn, stojijo v blatu, zaprtje, hudo želodčno bolečino ali bruhanje krvi ali materiala, ki izgleda kot kavelj. To so lahko simptomi resnega težave z želodcem.

Ne jemljite drugih zdravil, razen če se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. To vključuje zdravila na recept ali brez recepta (zdravila brez recepta [OTC]) ter zeliščne ali vitaminske dodatke.

Zdravilo lahko skupaj s potrebnimi učinki povzroči neželene učinke. Čeprav se ne pojavijo vsi ti neželeni učinki, če se pojavijo, bodo morda potrebovali zdravniško pomoč.

Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavi kateri koli od naslednjih neželenih učinkov

Takoj poiščite nujno pomoč, če se pojavi kateri od naslednjih znakov prevelikega odmerjanja

Drugi neželeni učinki, ki niso navedeni, se lahko pojavijo tudi pri nekaterih bolnikih. Če opazite druge učinke, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Med uporabo kalijevega citrata

Razpoložljivost Rx na recept

Kategorija tveganja C nosečnosti ni mogoče izključiti

CSA Urnik N Ni kontroliranega zdravila

Zgodovina odobritve Koledar zgodovine zdravila pri FDA

Ledvična tubularna kislina Urocit-K

kalijev citrat neželeni učinki

kalijev citrat

Nefrolitiazis Urocit-K